Social

Vaccinarea antigripală va debuta pe la mijlocul lunii noiembrie – virozele lovesc deja, cei mici fiind principalele victime

Vaccinarea antigripală ar trebui să debuteze în această lună, pe la jumătatea lunii, după cum preciza la un moment dat şeful compartimentului epidemiologie din cadrul DSP Teleorman, Luminiţa Dumitraşcu. În ceea ce priveşte numărul dozelor de vaccin ce vor fi distribuite în Teleorman, Luminiţa Dumitraşcu a precizat că a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de 22.000 de doze de vaccin antigripal, mult mai puţine decât în anii anteriori, deoarece de la an la an scade numărul persoanelor care solicită vaccinarea şi tot mai puţini sunt cei care în pragul sezonului gripei se pregătesc să se vaccineze. Oamenii ocolesc vaccinul antigripal din cauza miturilor care circulă pe seama acestor vaccinuri, spun medicii, cel mai răspândit mit fiind acela că în cazul în care faci vaccinul faci răceşti sau faci gripă într-o formă destul de gravă.
Sezonul virozelor a lovit deja, mai ales în cei mici, iar pe zi ce trece, camerele de gardă se aglomerează, tot mai mulţi copii fiind duşi de urgenţă la spital cu temperatură, probleme respiratorii sau chiar pneumonii.. Cu toate astea, puţini părinţi se gândesc să-şi vaccineze copiii.
Vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătăţii costă aproximativ 10 lei. Tratamentul pentru o gripă uşoară poate să coste peste 45 de lei, iar dacă pacientul are nevoie de o săptămână de concediu medical, statul cheltuie câteva sute de lei. Pentru un pacient care ajunge la terapie intensivă din cauza unei viroze plăteşte în schimb  de 500 de ori mai mult decât pentru un vaccin, costurile ajungând şi la zeci de mii de lei, în cazurile severe, în care bolnavul ajunge la Terapie Intensivă.
Ideal ar fi, spun medicii, ca rata de vaccinare să fie de cel puţin 40% din populaţie, mai ales cea considerată la risc, aspect care, spun epidemiologii,  ar împiedica declanşarea unei epidemii de gripă. În România însă, rata de imunizare este de patru ori mai mică decât idealul, respectiv de numai 10% şi aceasta în scădere. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.