Social

Vacanţa elevilor continuă

Dacă începând de ieri majoritatea instituţiilor şi-au reluat activitatea după vacanţa de sărbători, unităţile de învăţământ au rămas închise şi aşa vor rămâne şi săptămâna viitoare. Atât preşcolarii, cât şi elevii din toate ciclurile de învăţământ se vor mai bucura de încă o săptămână de vacanţă. Cursurile vor fi reluate abia luni, 14 ianuarie, odată cu începerea semestrului al doilea al acestui an şcolar.

Următoarea vacanţă, cea de primăvară, se va desfăşura între 5 şi 14 aprilie, pentru prima dată aceasta nefiind în preajma Sărbătorii de Paşte care anul acesta va fi celebrată pe 5 mai, când elevii vor avea doar un week-end prelungit.

Perioada 2 – 7 aprilie 2013 este dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extrascolare, în cadrul programului numit “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, un altfel de “Şcoala Altfel”, program implementat anul trecut, perioadă în care nu se vor organiza cursuri conform orarului obişnuit, însă prezenţa la şcoală va fi obligatorie.

Tezele din semestrul al doilea este recomandat să se susţină până în data de 25 mai 2013. Pentru preşcolari şi majoritatea elevilor, vacanţa de vară începe pe 22 iunie 2013. Excepţie fac doar elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu, care vor încheia cursurile mai devreme în vederea pregătirii pentru examenele naţionale, Evaluarea la clasa a VIII-a şi Bacalaureat la finalul cursurilor liceale.

Potrivit ordinului privind structura anului şcolar în vigoare la această dată, vacanţa de vară se va încheia pe 15 septembrie, urmând ca anul şcolar 2013-2014 să înceapă pe 16 septembrie, însă nu este exclus ca până atunci să intervină modificări.

În Teleorman, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în anul şcolar 2012-2013 sunt înscrişi în total 49.407 preşcolari şi elevi. Astfel, în grădiniţe sunt înscrişi 8781 de copii, în ciclul primar în total sunt 13.917 de elevi dintre care 1947 sunt înscrişi în clasa pregătitoare şi 2878 în clasa I. În clasele V-VIII învăţă 13.437 elevi, iar la liceu 13.095 de tineri. Învăţământul profesional este slab reprezentat în Teleorman, doar 177 de elevi fiind înscrişi la acestă formă de învăţământ. Numărul cadrelor didactice depăşeşte anul acesta cu puţin 4000, în scădere faţă de anul trecut.

Şi numărul unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică a scăzut comparativ cu anii trecuţi, ajungând la 155, însă numărul locaţiilor în care se desfăşoară efectiv cursuri este de 385. Din cauza lipsei canalizării şi a apei curente, 43 de şcoli funcţionează în acest an fără autorizaţie sanitară întrucât nu îndeplinesc condiţiile minime pentru acesta, respectiv apă curentă şi canalizare. Conducerea ISJ spune că numărul copiilor care învaţă în acestea este foarte mic, în general fiind vorba de şcoli cu una sau două clase din sate mici. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.