Eveniment

Urmează o săptămână a evenimentelor culturale la Alexandria – Ideo Ideis va oferi alexăndrenilor petreceri, spectacole şi ateliere de dramaturgie

Carmen Dumitrescu

Cea de-a opta ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” va aduce alexăndrenilor un nou şir de evenimente culturale, care îi vor ţine ocupaţi, în primul rând, pe cei tineri şi interesaţi de artă sau, cel puţin, de unele forme ale ei. Anul acesta, Ideo ideis vine cu o gamă mai largă de evenimente care vor ţine Alexandria, pentru mai bine de o săptămână, în ţinută festivă, aşa cum se cade să se întâmple în prezenţa unor mari nume ale scenei româneşti şi internaţionale. Astfel, ediţia a opta a festivalului va debuta în cursul zilei de joi, de la orele 20.00, cu o gală festivă, la care vor lua parte membrii juriului din acest an, dar şi părintele festivalului, Marcel Iureş.

Evenimentul va fi urmat de un concert la Ştrandul Alexandria, susţinut de trupa The Amsterdams. Ziua de vineri va începe cu unul dintre atelierele de teatru tânăr, de la orele 10.00, după care, în parcul central, de lângă Primăria Alexandria va avea loc un spectacol al clovnilor. La prânz, trupa Albinuţele din Braşov va susţine un spectacol – “Cele trei fire de aur” – pentru copii în sala mare a Casei de Cultură, pentru ca după amiaza clovnii să fie din nou prezenţi în oraş, în cadrul unui spectacol de animaţie stradală. Seara, de la orele 20.30 se va desfăşura un spectacol invitat – “Zig-Zac” – la Casa de Cultură, pentru ca ulterior, pe terasa “Conciato” să aibă loc un alt spectacol invitat, “Suntem ceea ce iubim”. Şirul evenimentelor culturale se va încheia cu Seara Povestitorilor, care va avea loc la Casa de Cultură.

Sâmbătă, 10 august, în cea de-a treia zi a festivalului va începe cu un atelier de teatru tânăr şi va continua cu spectacole de animaţie stradală şi ateliere pentru părinţi şi copii. Seara, de la orele 20.30, la Casa de Cultură va avea loc un spectacol susţinut de actorii Teatrului de Comedie din Bucureşti, “Femeia care şi-a pierdut jartierele”, în care vor juca George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele.

Duminică, seria evenimentelor va continua cu un atelier de teatru tânăr, animaţie stradală şi ateliere pentru părinţi şi copii iar seara, în sala mare a Casei de Cultură va avea loc spectacolul “Colibri”, urmat ed un alt spectacol independentpe terasa “Conciato”, unde va avea loc un teatru de improvizaţie sub titlul “Backstage boys”.

Evenimentele culturale vor continua pe tot parcursul săptămânii viitoare, iubitorii de teatru având în tot acest interval posibilitatea să ia parte la nişte spectacole excepţionale şi să se bucure de prezenţa în Teleorman a unor nume importante ale scenei, despre care vom aminti la momentul oportun.

Ca în fiecare an, organizatorii festivalului se aşteaptă  la un interes crescut din partea publicului alexăndrean, mai ales după ce, în anii trecuţi, numărul celor prezenţi la spectacole a fost din ce în ce mai mare, pe măsură ce notorietatea festivalului a crescut. Pe de altă parte, în fiecare an s-au făcut paşi importanţi în organizare şi fiecare ediţie a fost mai bună decât precedenta, aşa că majoritatea celor interesaţi de festival au aşteptări foarte mari pentru acest an. În acelaşi timp, implicarea unui număr tot mai mare de tineri  în organizarea şi derularea festivalului de teatru tânăr de la Alexandria demonstrează că viaţa culturală din această zonă a ţării încă mai are o şansă, fiind cunoscut faptul că până acum câţiva ani, înainte ca Ideo Ideis să fie organizat aici, un număr foarte mare de alexăndreni nu asistaseră încă la un spectacol de teatru. Anul acesta, la festival sunt aşteptaţi la Alexandria Uta Plate, pedagog de teatru la Schaubuhne,Victor Rebengiuc, Constantin Chiriac, Silviu Purcărete, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi, evident, părintele festivalului, Marcel Iureş.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.