Politic

Urmează contestaţiile primarilor la decizia ANI

Ioan DUMITRESCU

Lista celor şaisprezece primari şi viceprimari teleormăneni incompatibili declaraţi de Agenţia Naţională de Integritate este un pic deficitară în ceea ce priveşte adevărul; din cei şaisprezece primari incompatibili, doi, trei dintre ei au fost daţi din greşeală ca şi comercianţi sau salariaţi pe la fel şi fel de societăţi comerciale de pe raza comunelor lor, greşeala, cum spune chiar şi Stănică Pandele din comuna Sârbeni, aparţinând Registrului Comerţului, având în vedere faptul că acesta nu a fost niciodată administrator la SC Ana Vet SRL, conform propriilor declaraţii.

Pe de altă parte, majoritatea primarilor declaraţi incompatibili de ANI declară că vor ataca pe toate căile legale decizia Agenţiei Naţionale de Integritate. Primarul Marian Adrian Pătraşcu din comuna Tătărăştii de Jos, despre care ANI spune că din 21 iunie 2012 până astăzi a fost simultan şi primar şi a avut şi calitatea de comerciant persoană fizică, declară că din 2003 nu mai are nimic de a face cu vreo societate comercială. Primarul Marian Adrian Pătraşcu, aflat la cel de-al treilea mandat consecutiv, susţine că se va folosi de toate căile de atac conferite de lege şi va da în judecată Agenţia Naţională de Integritate la toate instanţele, până va câştiga şi i se va face dreptate, fiindcă domnia sa susţine că dreptatea este de partea sa şi dânsul nu se află în postura de incompatibilitate, cum a declarat ANI.

Dacă până la urmă se va dovedi că unii dintre primarii teleormăneni se află în incompatibilitate, rămâne de văzut. Ar trebui însă analizat şi felul în care acestora le-au fost aprobate dosarele de candidaţi de către Biroul Electoral Judeţean de la data respectivelor alegeri. Cineva din Biroul Electoral Judeţean trebuia să le deschidă ochii candidaţilor la funcţia de primar de rigorile legii, şi mai ales de Legea ANI şi incompatibilităţile care decurg şi sunt impuse de respectivul act normativ, pentru ca aceştia să nu cadă în culpă.

Instituţia Prefectului Teleorman, ale cărei atribuţii sunt şi să vegheze la legalitatea hotărârilor de consilii locale, în cazul în care verdictul ANI va fi definitiv, de-abia după folosirea tuturor căilor de atac ale incriminaţilor primari acuzaţi de incompatibilitate, de-abia atunci va putea să intre în rolul de garant al legalităţii şi eventual să-i elibereze pe aceştia din funcţii; dar cum procesele cu ANI se pot întinde pe ani de zile, este posibil ca până atunci să se încheie de drept şi mandatele primarilor respectivi.

Referitor la proiectele de hotărâre iniţiate de primari şi aprobate de către consilierii locali, acestea cu siguranţă nu-şi pierd legalitatea, fiind aprobate şi girate de Consiliile locale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.