Social

Urmează câteva schimbări la conducerea unităţilor de învăţământ teleormănene

Ultimul concurs pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi ai unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost organizat în 2008. Cum mandatul pentru aceste posturi este de 4 ani, la această dată niciunul din cei 147 de directori şi cei 30 de directori adjuncţi din şcolile teleormănene nu ocupă funcţia prin concurs, ci au fost numiţi cu delegaţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru o perioadă de un an. Astfel, la sfârşitul acestei luni, delegaţiile tuturor celor care ocupă funcţii de conducere în şcolile teleormănene expiră. Până la această dată, potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, doar pentru o mică parte dintre aceştia au fost prelungite delegaţiile şi pentru anul şcolar viitor. În perioada care urmează vor fi acordate prelungiri vechilor directori sau vor fi numiţi alţii în locul acestora. Prof. Valeria Gherghe declară că nu este adepta schimbării conducerii şcolilor de la un an la altul, astfel că nu vor apărea modificări decât acolo unde lucrurile nu merg bine, în această situaţie fiind foarte puţine unităţi de învăţământ, fără să precizeze care sunt acestea.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte inspectorii şcolari, şi aceştia fiind numiţi cu delegaţie pe funcţii, concurs nemaifiind organizat din 2006.

Programate încă din toamna anului trecut, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere în învăţământ au tot fost amânate. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat recent că ministerul va organiza concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli, din noiembrie 2013, însă până când vor fi finalizate şi toate funcţiile de conducere din învăţământ vor fi ocupate fără excepţie prin concurs va mai trece aproximativ un an şi jumătate.

Numirea fără concurs pe aceste funcţii a generat multe controverse, şi a fost catalogată ca fiind făcută exclusiv pe criterii politice, cu atât mai mult cu cât imediat după instaurarea Guvernului Ponta, în vara lui 2012 au fost schimbaţi toţi inspectorii generali, majoritatea inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli. Ministrul Educaţiei spune că din luna ianuarie 2013 a oprit schimbările directorilor de şcoală care se produceau pe bandă rulantă şi a cerut inspectorilor generali să precizeze pentru fiecare şcoală în parte motivul schimbării directorilor. Acesta spune că funcţiile de conducere în sistemul de învăţământ trebuie ocupate potrivit legii şi nu pe criterii politice.

Conform noii Legi a Educaţiei, pot ocupa o funcţie de conducere în învăţământ doar cadrele didactice care fac parte din corpul naţional de experţi în management educaţional. Pentru constituirea acestui corp, Ministerul Educaţiei a organizat în martie-aprilie 2012 o primă sesiune la care s-au înscris 268 de dascăli teleormăneni, însă doar 169 au fost admişi. De atunci şi până acum, în urma altor două sesiuni, numărul experţilor în management educaţional în Teleorman a ajuns la aproximativ 350. (M.D.)

3 Comments

  1. Experti in managementul educatiei?????? cu un invatamant la pamant???????

  2. Ganditorul

    Inspectoratul bate campii!!!!La acest nivel, nu are niciun cuvant de spus, totalitatea directorilor sunt niste bieti politruci, “remarcati” la lipit afise!!!!Au ca scop unic, finantarea partidelor poitce, sau angajarea unor alti slujbasi de partid!!!Sphaga, mita, coruptia fiind motoarele invatamantului romanesc!!!!Rezultatele se vad!!!!Putina decenta mai impostorilor!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.