Politic

UNPR ar putea fuziona, prin absorbţie, cu PNL. Liviu Dragnea: „Am înţeles că domnul Steriu a primit o ofertă de la PNL, pe care a declinat-o”

Liderii PNL şi cei ai UNPR poartă negocieri pe marginea unei alianţe în vederea alegerilor generale din toamna acestui an şi, potrivit unor voci din interiorul partidului, în cadrul discuţiilor liberalii au propus oamenilor generalului Oprea o fuziune prin absorbţie a UNPR. Propunerea liberalilor nu pare să fie însă agreată de liderii UNPR, care se declară mai degrabă în favoarea unei alianţe.

Ce este clar în ceea ce-i priveşte pe liberali este faptul că miercuri, 22 iunie, copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au primit „mandat” de la Biroul Permanent Naţional să negocieze cu toate partidele, inclusiv cu UNPR, miza eventualelor înţelegeri la care s-ar putea ajunge fiind câştigarea alegerilor generale din toamnă. Negocierile au loc în contextul formării de majorităţi postelectorale la nivel local, în judeţe.

În ceea ce priveşte discuţiile purtate între liberali şi progresişti, acestea au fost catalogate de preşedintele UNPR Valeriu Steriu drept „tatonări”.

„Sunt discuţii exploratorii (n.r. cu PNL) şi am discutat şi despre variantele pe toamnă. Evident, este perioada în care foarte mulţi ne punem probema în ce formă vom avea la toamnă variantele de lucru, fie în alianţă, fie de sine stătător. Evident în această explorare am avut de ascultat toate variantele. Probabil că săptămânile următoare, în urma unor discuţii mult mai ample, vom avea un plan de lucru pentru ca şi la toamnă să ne regăsim în Parlament cum ne-am propus”, a precizat Valeriu Steriu chiar din sediul central al PSD, partid cu care progresiştii au semnat deja un protocol.

Referitor la negocierile pe care le poartă, se pare, liderii PNL şi cei ai UNPR, preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat că este la curent cu faptul că Valeriu Steriu a primit o ofertă de la PNL „pe care a declinat-o”.

„Eu nu le văd (n.r. negocierile). Domnul Steriu a fost prezent astăzi la discuţii cu noi, eu am înţeles, aşa am tradus eu, că a primit o ofertă de la PNL, pe care a declinat-o. Am înţeles, de asemenea, că a acceptat din bun simţ să se întâlnească cu cei doi semipreşedinţi de la PNL şi astăzi am discutat pe fiecare judeţ în parte”, a precizat Liviu Dragnea.

În ciuda declaraţiilor preşedintelui PSD, liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a declarat că pentru UNPR fuziunea cu PNL este una dintre variantele de negociere luate în calcul. El a subliniat că alianţele preelectorale cu PSD rămân însă în picioare.

”Este o discuţie (fiziunea, n.r.). La ora aceasta, datorită faptului că se reaşează raportul de forţe în Parlamentul României – pleacă unii în administraţia locală, s-au încheiat alegerile locale, se reevaluează variante, se refac aranjamente pentru toamna care va să vie, toate partidele negociază cu toate partidele în Parlament. Bineînţeles că nici UNPR, a treia forţă politică parlamentară, nu face excepţie. Liderul nostru a fost împuternicit să negocieze o alianţă parlamentară cu partidele parlamentare – PSD, PNL, ALDE. În acest moment se desfăşoară aceste discuţii”, a declarat Haralambie Vochiţoiu. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.