Social

Unităţile de învăţământ vor fi verificate înaintea începerii anului şcolar – În anul şcolar trecut, zeci de şcoli au funcţionat fără autorizaţie

Monica DUMITRESCU

Cu aproximativ două săptămâni înaintea începerii noului an şcolar, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, Direcţiei de Sănătate Publică şi Instituţiei Prefectului vor începe verificarea tuturor unităţilor de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului, pentru a vedea dacă sunt pregătite pentru primirea elevilor.

Verificările vor avea loc în perioada 29 august-7 septembrie, urmând ca până la data de 9 septembrie, ISJ şi DSP să întocmească şi să prezinte Instituţiei Prefectului judeţului Teleorman un raport comun al controalelor efectuate.

În urma verificărilor se va cunoaşte şi numărul unităţilor şcolare din judeţ care încep noul an şcolar cu autorizaţie sanitară de funcţionare.

La începutul anului şcolar trecut, 79 de unităţi de învăţământ, cele mai multe fiind grădiniţe din mediul rural, nu îndeplineau condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei sanitară de funcţionare. Unele dintre ele au remediat problemele după începerea anului şcolar, însă cele mai multe nu au putut asigura copiilor condiţii optime pe tot parcursul anului şcolar trecut.

Pe cicluri de învăţământ situaţia s-a prezentat astfel: din totalul de 126 şcoli gimnaziale, la trei au fost ridicate autorizaţiile sanitare cu prilejul controalelor efectuate înaintea începerii anului şcolar, de echipele mixte ale Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, această situaţie fiind înregistrată în localităţile Călugăru, Valea Cireşului şi Sfinţeşti, alte 9 unităţi de învăţământ gimnazial neavând autorizaţie sanitară de funcţionare: Olteni, Perii Broşteni, Tătărăşti de Jos, nr. 2 Prundu, Bujoreni, Puranii de Jos, Scurtu Mare, Vedea, Vârtoape de Sus; 66 de grădiniţe din totalul de 213, toate din mediul rural, nu au avut autorizaţie sanitară de funcţionare; din cele 22 de licee, doar unul nu a avut autorizaţie sanitară de funcţionare, respectiv Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede, al cărui sediu de află în reabilitare, cursurile desfăşurându-se în alte spaţii.

Principala cauză pentru care cele 79 de unităţi de învăţământ teleormănene nu au putut obţine autorizaţia sanitară de funcţionare a fost lipsa apei curente. Pe lângă această problemă, în multe dintre şcolile menţionate mobilierul era deteriorat şi învechit, au lipsit dotările minime pentru desfăşurarea actului educaţional, au fost constatate improvizaţii la instalaţiile sanitare, mizerie şi lipsa spaţiilor de depozitare pentru produsele lactate şi de panificaţie oferite zilnic copiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.