Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, procentul unităţilor de învăţământ autorizate privind securitatea la incendiu este de aproximativ 7,8%. Din totalul de 150 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică, doar 11 au autorizaţii de securitate la incendiu, iar din cele trei unităţi de învăţământ particulare, două grădiniţe şi o şcoala postliceală, doar una este autorizată, respectiv grădiniţa privată de la Zimnicea. Alte câteva zeci de unităţi de învăţământ teleormănene au solicitat şi au obţinut avize de la ISU la demararea unor lucrări de modernizare, însă după finalizarea acestora nu au mai întocmit documentaţia necesară pentru autorizaţia de securitate la incendiu.
Conform legislaţiei în vigoare, autorizarea pentru securitate la incendiu este obligatorie doar pentru unităţile de învăţământ construite după anul 1998, sau pentru cele construite anterior care au suferit modernizări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Gelu Dragomir, pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă şi securitate a copiilor în clădirile având destinaţia de unităţi şcolare, atât în învăţământul preuniversitar cât şi în învăţământul universitar, care au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu sunt executate periodic controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum şi activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor şi studenţilor asupra modului de comportare în cazul producerii unui incendiu sau a unei alte situaţii de urgenţă. Controalele desfăşurate includ şi executarea de exerciţii de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în caz de producere a unei situaţii de urgenţă.
Principalele aspecte urmărite în teren de personalul specializat vizează: existenţa avizului de securitate la incendiu pentru situaţiile de începere a lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau de schimbare a destinaţiei acestora, respectiv a autorizaţiei de securitate la incendiu la punerea în funcţiune a acestora; asigurarea măsurilor de limitare a propagării incendiului în interiorul/exteriorul construcţiilor; asigurarea condiţiilor de evacuare a elevilor şi personalului didactic în cazul producerii situaţiilor de urgenţă, cu accent pe funcţionalitatea căilor de evacuare, menţinerea acestora la gabaritele prevăzute în documentaţiile tehnice de proiectare şi execuţie; asigurarea echipării construcţiilor de învăţământ cu instalaţii de protecţie împotriva incendiilor cum sunt cele de stingere, detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu, de iluminat de securitate pentru evacuare, respectiv de protecţie împotriva trăsnetului; asigurarea dotării unităţilor de învăţământ cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor potrivit reglementărilor.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de ISU Teleorman, în urma celor 210 controale de prevenire efectuate de inspectorii de specialitate în cursul anului 2014 la nivelul judeţului Teleorman au fost constatate 876 deficienţe pe linia apărării împotriva incendiilor, 223 dintre acestea fiind remediate în timpul acţiunilor de control. În urma acestora, au fost aplicate 371 de sancţiuni contravenţionale dintre care 17 amenzi în cuantum de 36000 lei şi 354 de avertismente.
“Pe timpul verificărilor efectuate în anul şcolar precedent, inspectorii de specialitate din cadrul Inspecţiei de Prevenire a I.S.U. “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman au desfăşurat împreună cu elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar din unităţile de învăţământ un număr de 196 de exerciţii de evacuare şi 201 instruiri pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor.
O atenţie deosebită în realizarea acţiunilor preventive s-a acordat şi unităţilor de învăţământ unde se pot afla elevi nedeplasabili sau cu diferite probleme medicale. Spre exemplu, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alexandria, unitate de învăţământ pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, în urma controlului efectuat şi a exerciţiuului de evacuare realizat de pompierii militari, au rezultat următoarele aspecte: – planurile de evacuare sunt întocmite conform prevederilor normelor generale de apărare împotriva incendiilor, amplasarea acestor planuri se face în mod corespunzător, fiind cnoscute şi aplicatede personalul instituţiei; – la exerciţiile de evacuare au participat un număr de 150 de persoane (30 de cadre didactice şi 120 de copii); – sunt realizate măsurile constructive în contextul utilizării construcţiei de elevi cu cerinţe educaţionale speciale; – nu au fost constatate probleme deosebite cu ocazia desfăşurări exercţiului.
De asemenea, pentru eficientizarea pregătirii şi organizării activităţilor de evacuare în caz de incendiu sau seism, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman a distribuit Ghidul aplicabil unităţilor de învăţământ (grădiniţe, scoli, licee, colegii, universităţi etc.), realizat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – instrument eficient de pregătire atât pentru personalul didactic, cât şi pentru elevi.
Asigurăm opinia publică că menţinerea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale unităţii noastre şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean”, se arată în comunicatul transmis de ISU Teleorman.