Monica DUMITRESCU
Programul Naţional “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, adoptat recent printr-o Hotărâre a Guvernului va fi introdus în unităţile de învăţământ din septembrie 2015. Programul se va derula pe o perioadă de şapte ani şi constă în finanţarea de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a unor proiecte acordate liceelor şi universităţilor prin calificarea şi participarea la competiţii de acordare de granturi.
Potrivit iniţiatorilor, acesta este un program de intervenţie la nivelul învăţământului liceal şi al învăţământului superior, ale cărui direcţii de acţiune vor conduce la ameliorarea calităţii educaţiei prin creşterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar şi îmbunătăţirea gradului de menţinere a studenţilor în învăţământul universitar.
Obiectivele Programului sunt reducerea ratei de abandon şcolar în licee, creşterea ratei de absolvire şi îmbunătăţirea performanţei la bacalaureat, precum şi o creştere a ratei de înscriere în învăţământul superior.
Prin derularea acestui program se estimează o reducere a abandonului şcolar în anii terminali ai liceului la 3,5%, o creştere a ratei de participare şi promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanţe slabe, precum şi o reducere semnificativă a abandonului şcolar în primul an de facultate.
În ultimii ani, mai puţin de jumătate din absolvenţii teleormăneni promovează Bacalaureatul
Teleormanul se numără de câţiva ani buni printre judeţele cu cel mai mic procent de promovabilitate la Bacalaureat. Anul trecut procentul de promovabilitate la sesiunea din vară a bacalaureatului procentul de promovabilitate a fost de doar 44,1%.
Dacă ne luăm după rezultatele pe care elevii teleormăneni le-au obţinut la simularea examenului de bacalaureat organizată la începutul lunii martie 2015, nici anul acesta procentul de promovabilitate la bacalaureat nu va fi mult mai mare. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, din cei 2289 de elevi teleormăneni din clasa a XII-a care au participat la simularea examenului de bacalaureat desfăşurată în perioada 2-6 martie 2015, doar 730 de elevi au reuşit să obţină minim nota cinci la fiecare dintre cele trei probe scrise şi media minim 6, condiţie obligatorie pentru promovarea examenului de Bacalaureat. Altfel spus, la acel moment, ar fi promovat Bacalaureatul doar 31,83% dintre elevii teleormăneni. Potrivit datelor, au reuşit să obţină minim nota cinci la limba şi literatura română 53,20% din numărul total al elevilor de clasa a XII-a care au participat la simularea Bacalaureatului în Teleorman. Cele mai slabe rezultate au fost însă, la proba obligatorie a profilului (matematică pentru real şi istorie pentru uman) unde procentul notelor peste cinci a fost de doar 45,74%, iar cele mai bune rezultate s-au înregistrat la cea de-a treia probă, la alegere dintre disciplinele profilului, unde procentul notelor peste cinci a fost de 59,92%.
Niciun elev din patru licee teleormănene nu a reuşit să obţină medie de trecere la simularea bacalaureatului din acest an. Este vorba despre Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede, “Andrei Şaguna” din Botoroaga, Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (fostul Grup Şcolar Auto) şi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria. În alte patru licee teleormănene procentul de promovabilitate a fost de sub 5%.