Social

Unităţi de învăţământ amendate de pompieri

Monica DUMITRESCU
Potrivit unui raport al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “A D Ghica” Teleorman, în ultimul an au fost efectuate peste 100 de controale la unităţile de învătământ din judeţ. În urma verificărilor au fost constatate 475 de deficienţe, 109 dintre aceste fiind remediate în scurt timp. Au fost date un număr de 180 de avertismente şi 10 amenzi pentru încălcarea normelor de protecţie împotriva incendiilor, în valoare de 21 700 lei.
Pe timpul controalelor de prevenire desfăşurate în cadrul unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Teleorman de la începutul anului şcolar 2015-2016 şi până în prezent, unul din obiectivele specifice activităţii l-a constituit executarea, concomitent cu desfăşurarea activităţilor preventive, de exerciţii de evacuare în caz de incendiu.
Probleme deosebite nu au fost constatate pe timpul desfăşurării exerciţiilor, cu toate acestea existând însă şi unele aspecte de ordin organizatoric şi de decizie care pot fi îmbunătăţite, se mai arată în raportul ISU.
Acţiunile vor continua şi în anul şcolar 2016-2017. Potrivit reprezentanţilor ISU, priorităţile de acţiune pentru anul şcolar în curs sunt: efectuarea de controale de fond şi tematice în vederea verificării modului de aplicare/respectare a prevederilor legale în domeniul apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile; activităţi de asistenţă tehnică de specialitate pentru reducerea numărului de clădiri unde se desfăşoară activităţi de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu; desfăşurarea de activităţi de informare preventivă în vederea diseminarii către cadrele didactice, personalul nedidactic şi auxiliar şi preşcolari şi elevi a măsurilor de prevenire, modului de comportare ce trebuie urmat, atât premergator, pe timpul manifestării diferitelor tipuri de risc, cât şi posteveniment, în scopul preîntâmpinării apariţiei sau al diminuării efectelor acestuia; executarea de exerciţii de evacuare a utilizatorilor unităţilor de învăţământ, atât pe timpul controalelor cât şi ca activităţi planificate distinct, în vederea transmiterii cunoştinţelor teoretice privind tipurile de risc şi măsurilor de prevenire, având ca scop formarea deprinderilor practice de comportare şi intervenţie al cadrelor didactice, personalului auxiliar şi nedidactic, precum şi a preşcolarilor şi elevilor-inclusiv a celor cu dizabilităţi sau cu handicap locomotor, în caz de incendiu sau seism.
Permanent, începând cu luna iulie 2016 inspectorii de prevenire evaluează în mod constant necesitatea solicitării obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru toate construcţiile în care se desfăşoară activităţi de învăţământ. Aceste activităţi fac obiectul informării instituţiilor judeţene, IGSU şi a celorlalţi factori implicaţi în această activitate.
De asemenea, pentru eficientizarea activităţilor de pregătire şi organizare a activităţilor de evacuare în caz de incendiu sau seism, în baza elaborării de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a “Ghidului aplicabil unităţilor de învăţământ” (grădiniţe, şcoli, licee, colegii, universităţi etc.) – instrument eficient de pregătire atât pentru personalul didactic, cât şi pentru elevi, se are în vedere continuarea diseminării prevederilor acestui ghid atât pe timpul controalelor de prevenire cât şi pe timpul activităţilor planificate distinct cu caracter inopinat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.