Carmen Dumitrescu
Chiar dacă ziua de 24 ianuarie a fost una dintre cele mai friguroase ale acestui an, alexăndrenii au reuşit să se mobilizeze, în număr mare, la evenimentul organizat pentru celebrarea a 155 de la Unirea Principatelor. Poate tentaţia sarmalelor de după sau bucuria de a se prinde în Hora Unirii au contribuit în mod decisiv la ambiţia câtorva zeci de alexăndreni de a rămâne până la finalul manifestării, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute, dar în mod cert, o parte dintre cei prezenţi au demonstrat că patriotismul dăinuie încă în această comunitate. Dincolo de asta, alături de cei care au fost aduşi de către partide pentru a-şi demonstra forţa, la manifestare au venit şi alexăndreni simpli şi fără apartenenţă politică, încă animaţi de patriotism şi valorile aferente.
În mod previzibil, având în vedere că am intrat deja într-un nou an electoral, la eveniment au fost prezenţi suficienţi parlamentari, europarlamentarul Viorica Dăncilă, autorităţi judeţene şi locale, dar şi lideri ai principalelor partide politice. După ceremonialul religios, prefectul Liviu Dumitraşcu, preşedintele Consiliului judeţean, Adrian Gâdea şi primarul alexăndrean, Victor Drăguşin au transmis publicului prezent gândurile lor legate de marele eveniment istoric celebrat şi au adus în dezbatere problematica unirii, ca fiind principalul punct de referinţă al forţei oricărei comunităţi.
Parlamentarii Valentin Boboc, Timotei Stuparu, Ică Florică Calotă, Florinel Dumitrescu şi Nicolae Mohanu au suportat şi ei, alături de alexăndrenii prezenţi, temperaturile foarte scăzute şi s-au prins în Hora Unirii, dorind probabil să demonstreze că sunt alături de comunităţile locale şi că rezonează cu problemele pe care acestea le au, indiferent de condiţiile climaterice.
Ulterior discursurilor, instituţiile publice şi partidele politice au depus coroane de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, remarcându-se, ca de fiecare dată, dorinţa partidelor politice a se pune în valoare printr-un element de specificitate. Astfel, USL s-a remarcat printr-o demonstraţie de forţă, dată de numărul impresionant al membrilor, PDL prin atitudinea superioară, în ciuda numărului mai mic de membri prezenţi, PMP prin postul popular al copiilor care au depus coroana, UNPR prin discreţie. La final, toţi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii şi s-au bucurat de un sentiment unic de solidaritate pe care participanţii la eveniment îl trăiesc în fiecare an cu această ocazie.
La final, participanţii au fost recompensaţi pentru rezistenţa la frig cu o sărmăluţe şi vin fiert, bucuria unirii fiind celebrată aşa cum se întâmplă în fiecare an printr-o stare de entuziasm pe care numai un moment de însemnătate simbolică o poate genera în sufletele celor care au făcut efortul de a rămâne uniţi, în ciuda frigului, în numele unei valori care stă la baza unui neam întreg: unitatea.
In ce a fost transformat actul Unirii. Intrun prilej de campanie electorala , caci altfel pe laesii vostri , sunt convins nu prea -i vedeti la fata. Dupa comemeorare , sigur a urmat un chef , asa ca’ntre politicieni. Aprop[o. In Teleorman s-a dat fasole si tuica fiarta?