Potrivit Legii nr. 120/2014, publicatăde curând în Monitorul Oficial, debitele pensionarilor proveniţi din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a noii legi, generate de interpretari neunitare ale prevederilor OUG nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor şi ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, se scutesc de la plată.
Contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată nu se recuperează, se menţioneazăîn acelaşi act normativ.
Legea nr. 120/2014 prevede că scutirea la plată se aplicăşi în cazul debitelor către bugetul de stat constatate după intrarea în vigoare a legii.
De menţionat că aceas act a a părut în M.O. în data de 22 iulie şi a intrat în vigioare după 25 iulie 2014.
Noile reglementări au venit în contextul în care, Curtea de Conturi a stabilit că, în cazul persoanelor aflate anterior pensionării pentru limită de vârstă în situaţii de invaliditate, majorarea nu trebuia aplicată la pensie în intregralitatea sa, ci doar pentru partea corespunzând stagiului de cotizare în cadrul fostelor CAP-uri.
În consecinţă, o parte din pensie fiind ilegal majorată, Curtea de Conturi a obligat casele de pensii să calculeze datoriile pe care trebuie să le restituie pensionarii de la ţară pe o perioadă de trei ani retroactiv, se arată în expunerea de motive.
În document se mai precizează că atât beneficiarii, cât şi funcţionarii caselor de pensii s-au aflat în eroare la stabilirea cuantumului pensiilor, astfel că paguba nu s-a produs din vina foştilor lucrători la CAP, ci din interpretarea deficitară a legislaţiei.
Drept urmare, debitele pensionarilor proveniţi din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a legii, se scutesc de la plată.
Potrivit aceluiaşi act normativ, contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată conform prevederilor noii legi, nu se recuperează. Prevederile se aplică şi în cazul debitelor constatate după intrarea în vigoare a legii.
Nu vor fi scutite de la plată debitele care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea de către acesta a unor documente neconforme realităţii sau declararea de către acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei. (C.P.)