Social

Unii medici teleormăneni raportează vizite la domiciliu, deşi nu le fac, şi servicii medicale, când pacienţii sunt internaţi

mediciCasa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Teleorman a efectuat, pe parcursul lunii februarie 2013, 15 controale tematice la furnizorii de servicii de medicină primară, servicii farmaceutice şi programe de sănătate aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, dintre care 8 controale au fost efectuate la furnizori de servicii din asistenţa medicală primară, 4 la furnizorii de servicii din asistenţa medicală farmaceutică şi alte 3 controale privind modul de utilizare a fondurilor alocate programelor naţionale de sănătate.

La furnizorii de servicii de medicină primară, s-a verificat modul de respectare de către furnizor a condiţiilor existente şi a criteriilor care stau la baza încheierii contractului, precum şi modul în care au fost respectate clauzele contractuale. La furnizorii de servicii farmaceutice, modul de respectare a condiţiilor existente la momentul evaluării şi a criteriilor care au stat la baza încheierii contractului; respectarea clauzelor contractuale şi concordanţa între serviciile de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală.

În urma controalelor efectuate s-a constatat, ca şi în multe alte rânduri, că medicii au eliberat reţete pentru pensionari cu venituri sub 700 lei pentru care nu s-au solicitat declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că au veniturile lunare realizate sub această sumă, decontându-se  necuvenit compensarea de 40%. De asemenea, au fost raportate servicii medicale de deplasări la domiciliu, în schimb nu s-au consemnat în registrul de domicilii. O altă neregulă constatată se referă la raportarea eronată de servicii medicale acordate unor asiguraţi care la momentul efectuării serviciului erau internaţi în spital. Suma totală ce se va recupera de la furnizorii de servicii controlaţi în luna februarie 2013 este de 5.062,69 lei, din care cea mai mare parte în valoare de 4.829,34 lei, este de la medicina primară.
În cazul programele naţionale de sănătate, la Spitalul “Caritas” Roşiori de Vede, pe Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin s-au raportat, în mod eronat, în luna ianuarie 2013, cazuri efectuate în luna decembrie 2012, ulterior, aceste situaţii fiind remediate.
În ceea ce priveşte propunerile şi măsurile impuse de echipa de control, acestea se referă la respectarea Normelor Metodologice de aplicare a contractului-cadru referitoare la efectuarea şi raportarea serviciilor medicale şi remedierea tuturor deficienţelor constatate la furnizorii de servicii medicale controlaţi. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.