Social

Unde şi când se utilizează cardul de sănătate – Mulţi teleormăneni nu s-au deprins cu utilizarea cardului de sănătate

cititor cardDin luna octombrie 2014, de când a început procesul de distribuire, în Teleorman, au fost predate la poştă un număr de 251.762 de carduri. Din acestea 238.607 de carduri au fost predate de poştă direct asiguraţilor la domiciliu, iar restul de 13.155 de carduri au fost returnate casei de asigurări. De aici, au fost ridicate de către asiguraţi un număr de 1.391 de carduri, iar un număr de 9.363 de carduri au fost predate medicilor de familie de unde asiguraţii le pot ridica sau le-au ridicat cu ocazia primei vizite la medicul de familie, conform Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman. De altfel, la finele lunii august a fost predat la poştă un lot de 500 de carduri şi mai sunt date spre tipărire în jur de 17.326 de carduri care vor intra în procesul de distribuire la asiguraţi.

Deşi a intrat în uz de la 1 mai şi a devenit singurul instrument de validare a serviciilor medicale pentru deţinători la 1 septembrie, mulţi teleormăneni încă nu ştiu unde şi cum să utilizeze cardul de sănătate. Răspunsul este simplu: peste tot. Dar mulţi nu îl iau decât la medicul de familie şi doar o parte şi la farmacie, fără să ştie că orice serviciu medical decontat, total sau parţial, se validează cu acest card. Potrivit CAS Teleorman, documentul se foloseşte pentru orice serviciu medical decontat, inlcusiv la spital sau la laboratorul de analize. Fără card serviciile se plătesc.

Astfel, cardul de sănătate se foloseşte în asistența medicală primară, adică la medicul de familie, în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, în asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, cu excepția serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicală și acupunctură utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru consultații și proceduri în cabinet la momentul acordării şi pentru procedurile acordate în baza de tratament prezentarea cardului se face în fiecare zi de tratament / fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură în cadrul curei de tratament.

 

Analizele de laborator

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, pentru serviciile medicale paraclinice – analize de laborator prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigații paraclinice, cu excepția serviciile paraclinice de microbiologie, histopatologie și citologie dacă probele nu se recoltează la furnizorii de investigații paraclinice. Pentru serviciile paraclinice de microbiologie şi examene de urină și examene de materii fecale dacă sunt singurele investigații recomandate pe biletul de trimitere se utilizează cardul la momentul depunerii probelor la furnizorul de investigaţii paraclinice; dacă acestea sunt recomandate pe biletul de trimitere împreună cu alte analize de laborator se utilizează cardul la momentul recoltării analizelor de laborator. Pentru examinările de histopatologie și citologie care nu se recoltează la furnizorii de investigații paraclinice probele sunt transmise la furnizorii de servicii medicale paraclinice însoțite de biletele de trimitere fără a fi necesară prezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate; pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigațiilor prevăzute în pachetul de bază.

 

La spital

În asistența medicală spitalicească utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, pentru serviciile medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la internarea și externarea din spital, cu excepția următoarelor situații: la internare în spital dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital și la internare ca și caz transferat şi la externare pentru situațiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

De asemenea, la spital cardul se utilizează pentru serviciile medicale spitalicești în regim de spitalizare de zi prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la fiecare vizită, cu excepția situațiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgență (camera de gardă/UPU/CPU) care nu sunt finanțate de Ministerul Sănătății/ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie.

 

Acordarea serviciilor de îngrijire la domiciliu şi dispozitive medicale

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

În asistenţa medicală de reabilitare medicală şi recuperare, în sanatorii şi preventorii utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la internare și externare.

Pentru dispozitive medicale, este necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. În situația în care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de către aparţinătorul beneficiarului – membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), împuternicit legal, se utilizează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaportul acestuia.

În situația în care dispozitivul medical se eliberează prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat prezentarea cardului nu este necesară; confirmarea primirii dispozitivului medical expediat de către furnizor prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat şi primirea la domiciliu, se face sub semnătura beneficiarului sau ori a aparţinătorului acestuia – membru al familiei – părinte, soţ/soţie, fiu/fiică, împuternicit legal, reprezentant legal – cu specificarea domiciliului la care s-a făcut livrarea, a actului de

identitate şi a codului numeric personal/codul unic de asigurare ale persoanei care semnează de primire.

 

La farmacie

Pentru medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie, dacă acestea se ridică de către beneficiarul prescripției.

În situația în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, se utilizează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate al împuternicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaportul, dacă împuternicitul nu poate prezenta card. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.