În perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte, ca în fiecare an, medicii veterinari acţionează pentru protejarea sănătăţii şi respectarea intereselor consumatorilor, prin activitatea specifică de monitorizare şi control a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii animalelor.
Conducerea ANSVSA a transmis structurilor teritoriale setul de acţiuni, care urmează a fi întreprinse la nivel naţional, pentru a asigura românilor produse alimentare conforme.
Aceste acţiuni vor include toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).
În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor, deocamdată, în nici o piaţă din Teleorman nu vor exista puncte de sacrificare a mieilor, asta pentru că Direcţia Sanitar Veterinară Teleorman nu a primit vreo solicitare din partea vreunei primării din judeţ pentru a beneficia de derogarea de la normele europene pentru amplasarea temporară de puncte destinate sacrificării mieilor.
Timpul nu este pierdut, a spus directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, iar primăriile, dacă întrunesc regulile pentru a amenaja spaţiile temporare, pot depune solicitările la DSVSA şi, în urma unei verificări din partea Direcţiei de conformitate, poate fi emisă autorizaţia temporară pentru amenajarea acestor spaţii. În cazul în care aceste spaţii primesc undă verde pentru a fi funcţionale, sacrificarea se va face de către măcelari autorizaţi, iar carcasele de miel vor fi verificate de medicii veterinari, care le vor aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor.
Având în vedere că nici anii anteriori nu au fost depuse astfel de solicitări, prea puţin probabil ca anul acesta primăriile să ceară derogare în vederea amenajării acestor spaţii temporare, mai ales că acestea trebuie să respecte condiţii riguroase de igienă, cu apă curentă, canalizare etc. “Nici o primărie din judeţ nu ne-a solicitat, deocamdată, autorizare pentru înfiinţarea unui astfel de punct de sacrificare, deoarece presupune costuri foarte mari, iar în cele mai multe cazuri, oamenii, pe propria răspundere, preferă să îşi cumpere animalul în viu şi să îl sacrifice tradiţional, în propria gospodărie sau acasă la cioban“, a precizat Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman a menţionat că mieii vor fi sacrificaţi, pentru a fi scoşi la comercializare doar într-un singur abator autorizat, Cicalex. (C.P.)