Social

Un sfert dintre absolvenţii Liceului “Andrei Şaguna” din Botoroaga nu s-au înscris la Bacalaureat

liceuLiceul Tehnologic “Andrei Şaguna” din Botoroaga, cel mai tânăr liceu din Teleorman, înfiinţat în urmă cu aproximativ doi ani, până atunci funcţionând ca Şcoală de Arte şi Meserii, organizează anul acesta pentru prima dată examen de Bacalaureat. Probele orale se desfăşoară în incinta şcolii, urmând ca absolvenţii să susţină probele scrise la Liceul din Videle.

Din cei 49 de elevi din clasele terminale de la Liceul “Andrei Şaguna”, două clasa a XIII-a şi o clasă a XII-a, 3 elevi au rămas cu situaţia şcolară neîncheiată, absolvenţi în acest an rămânând 46. Nu toţi absolvenţii s-au înscris însă la prima sesiune a Bacalaureatului din acest an, doar 35 dintre aceştia încumetându-se să-şi încerce norocul.

Rezultatele pe care elevii acestui liceu le-au obţinut în cadrul celor două simulări ale examenului de Bacalaureat organizate în acest an sunt descurajatoare. Nciunul nu a reuşit să obţină notă de trecere la matematică, şi nici la celelalte discipline notele nu au fost prea bune.

Riscul ca această unitate de învăţământ liceal să înregistreze promovabilitate zero la Bacalaureat este maxim. Este încă o dovadă a necesităţii înfiinţării bacalaureatului profesional, mai ales că aceşti absolvenţi, în cea mai mare parte au urmat cursurile şcolii de arte şi meserii, iar prin desfinţarea acesteia s-au trezit absolvenţi de liceu, chiar dacă pe ruta progresivă. Şansele lor să promovezeze vreodată bacalaureatul la rând cu absolvenţii liceelor teoretice sunt nule şi, implicit, scad şi şansele de angajare.

Teoretic, ei au fost pregătiţi pentru meseria de tehnician în prelucrări mecanice, însă fără diplomă de bacalaureat este puţin probabil să reuşească să se angajeze.

Pentru anul şcolar următor, Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” şi-a propus să înfiinţeze o singură clasă a IX-a cu profilul mecanic, asta în condiţiile în care în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ în care funcţionează şi gimnaziul sunt 55 de absolvenţi de clasa a VIII-a, iar cereri la liceu de înscriere la acest liceu ar putea fi şi din localităţile învecinate.

Decizia de a se înfiinţa o singură clasa a IX-a la acest liceu derivă probabil din experienţa anilor trecuţi care arată că mulţi dintre absolvenţii de gimnaziu din Botoroaga preferă să se înscrie la alte licee decât cel din localitate. Chiar dacă unitatea de învăţământ beneficiază de dotări corespunzătoare şi dascăli calificaţi, se pare că rezultatele obţinute sunt cele care îi îndepărtează pe elevi de acesta. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.