Social

Primari nemulţumiţi de drumurile naţionale – Florian Grosu: “Ni se ia dreptul de a ne dezvolta. Ce facem noi? În 2025 ne apucăm de treabă?”

comuna_0009Ioan DUMITRESCU

Aflată la mai puţin de o aruncătură de băţ, doar la un pas de municipiul reşedinţă de judeţ, Alexandria, comuna Nanov, astăzi condusă de un democrat-liberal, primarul Florian Grosu, se zbate, ca majoritatea administraţiilor publice locale rurale, într-o neputinţă financiară şi într-un hăţiş împletit cu vidul de legislaţie, precum şi într-o birocraţie sufocantă.

Luni, 25.02.2013, dimineaţă, pe la ora 9,30, primarul Grosu, împreună cu viceprimarul localităţii, plecaseră deja prin comună să vadă cum merg lucrările la lărgirea drumului european E 70, la construirea canalelor de preluare a apei pluviale, a podeţelor şi a trotuarelor. Trei ore mai târziu, primarul Florian Grosu se afla în sediul primăriei, şi numai mulţumit nu era; vorbind despre proiectul de aducţiune a apei, primarul comunei Nanov declară: “Proiectul respectiv noi l-am finalizat. Suntem în stadiul obţinerii autorizaţiei de funcţionare, să începem branşările şi să-l dăm în folosinţă”. Nu ratează primarul comunei Nanov să amintească şi problemele pe care le ridică betonarea trotuarelor înainte de finalizarea aducţiunii de apă: “Aici este o problemă, care s-a ivit de o săptămână. Nu ştiu care va fi soluţia; am făcut adresă către Consiliul Judeţean Teleorman, pentru ca dânşii să facă demersuri către minister, către Direcţia de Drumuri Naţionale, care are lucrarea şi pe la noi prin comună; s-ar putea să fie numai vina proiectanţilor, nu a constructorului care este obligat să realizeze proiectul proiectanţilor”. De altfel, primarul Grosu aminteşte că nu numai comuna Nanov este afectată de respectivul proiect, ci şi restul localităţilor aflate pe DE 70. “Eu am terminat aducţiunea de apă pe drumul principal; găsesc eu o soluţie şi pentru drumurile interioare. Dar rămâne proiectul canalizării”. Florian Grosu aminteşte că după terminarea asfaltării trotuarelor, cinci ani, pe perioada de garanţie, nu are voie să se atingă de ele, după care ar mai urma probabil încă cinci ani până cănd ar fi scoase la licitaţie, până apare câştigătorul licitaţiei, o perioadă apoi pentru preluarea avizelor, până când se implementează lucrarea; “Ce facem noi? În 2025 ne apucăm de treabă? De-abia atunci ne apucăm de canalizare?”. De altfel, primarul comunei Nanov specifică faptul că aducţiunea de apă în localitate s-a făcut doar pe banii comunităţii, fără nici un ban de la Guvern. “Am chibzuit banii şi tot bugetul comunei Nanov l-am băgat aici, în aducţiunea de apă”. Cu toate acestea, Florian Grosu este hotărât să construiască şi canalizarea în comună, amintind: “Am proiectele depuse la Ministerul Transporturilor, şi aşteptăm să vedem care va fi sursa de finanţare. Nici o comună nu are canalizare pe traseul ăsta (nr: E 70), iar alţii nu au nici apă, vezi vecinii din Buzescu şi nici Plosca, doar Peretu şi Nanov au deocamdată apă”.

Primarul Grosu se întrebă amar: “Ce facem noi cu oamenii aceştia? Cum ne continuăm proiectele? Aşteptăm încă 10 ani, spunem că ne îndreptăm către Comunitatea Europeană; până în 2020 trebuie să avem apă şi canal în toate comunele ţării, iar noi nu ne gândim mai repede de 2025; nici nu ne putem apuca până în 2020…”. De altfel, primarul Grosu este nemulţumit şi de lăţimea excesivă şi prea adâncă a şanţurilor de preluare a apei pluviale din localitate, precum şi de îngustimea trotuarelor, pe care nu mai pot merge doi oameni deodată: “Dimensiunile şanţurilor sunt exagerate; există pericolul de accidente grave care nu mai pot fi evitate; dacă a căzut un om acolo cu o maşină, acela e mort”.

Primarul comunei Nanov spune că astăzi, o comună amplasată pe un drum european nu mai are nici un avantaj, fiincă cei de la Drumuri Naţionale fac ce vor pe domeniul public al localităţii, 11 metri din axul drumului pe fiecare parte de circulaţie, respectiv în Nanov până în curţile oamenilor, în felul acesta nemaiexistând practic domeniu public al localităţii, ci al Drumurilor Naţionale. “Ni se ia astfel dreptul de a ne dezvolta în viitorii cinci ani. După cum sună legislaţia, aşa o fi. Noi n-am făcut până acum lucrări pe bani europeni până acum. Dar dacă se spune că noi de acum încolo nu mai avem dreptul să batem un cui pe domeniul public unde s-au efectuat lucrările astea, înseamnă că este foarte grav; ni se ia dreptul de a ne dezvolta” – declară primarul comunei Nanov, Florian Grosu.

De altfel, toţi primarii din localităţile de pe Drumul European 70 între Alexandria şi Roşiorii de Vede, Florian Grosu – Nanov, Valentin Trăistaru – Buzescu, Daniel Grosu – Plosca şi Ionel Olteanu – Peretu, împreună cu cetăţenii localităţilor lor, total nemulţumiţi de felul în care lucrează Societatea Shapir la DE 70 pentru Drumurile Naţionale, sunt hotărâţi ca dacă nu le vor fi ascultate păsurile şi revendicările, să blocheze drumul european în semn de protest.

comuna_0006comuna_0005

2 Comments

  1. Domnule Grosu, vàd cà và vàitati mai ràu ca o femeie cind trebuie sà nascà. Si acum te intreb eu , ca simplu cetàtean. Cind portocalii vostri au fàcut proectul pentru supralàrgirea drumului, a santurilor, acostament si trotuar , tu ce fàceai? Te vaiti cà nu ai ce sà faci cu bani, pune mina mài omule si asfalteazà toate ulitile din sat, Introdu apa si canalizarea pe ulite imediat, si concomitent prin subtraversare cu freza fà legàturile cu apa si canalizarea centralà, deci dacà ai un constructor inteligent in primàrie se poate face totul, Deci pune mina pe treabà si fà imediat subtraversàrile pinà vine cu santul dalat s-au monilit cum o fi prevàzut in proect.

  2. domnule Grosu, putea-ti avea apa de la statia orsului Alexandria,iar cu banii cheltuiti la forajele si statia de clorinare-declorinare facea-ti alceva.
    Organizati referendum si lipti-va orasului Alexandria.
    Va angajez la mine la carciuna,va dau 3000lei net-cu carte de munca

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.