Economie

Un nou termen: luni, 23 noiembrie, ar începe plata avansului pe suprafață

Fermierii au ajuns la limita răbdării. Intenția lor de a protesta în fața sediilor APIA din țară a împânzit toate grupurile de agricultori de pe reţelele de socializare, zeci de comentarii ale agricultorilor arătând nemulţumirea acestora cu privire la faptul că plata avansului s-a amânat atât de mult.

Ceea ce a împiedicat plata avansului şi pune probleme în continuare este soft-ul cu care lucrează instituţia. În vederea identificării problemelor, punctual, ale fiecărei agenţii în parte, joi după amiază, Mihai Puțintei, șeful APIA, a convocat pe toți șefii APIA din țară la o videoconferință care a avut ca subiect, evident, plata avansului pe suprafață, spunându-le şefilor APIA să stea la birou atât cât este nevoie în vederea identificării erorilor din sistem şi, mai ales, a rezolvării lor.

Practic, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură  (APIA) se află într-o dificultate de ordin tehnic care ar împiedica plata unui avans din plățile directe către fermieri. Sistemul informatic generează mici erori, iar șeful APIA, Mihai Puţintei, a transmis tuturor subalternilor să rămână la birou zi lumină și să soluționeze problemele tehnice. Astfel, în seara de vineri, 20 noiembrie, toți șefii centrelor județene APIA sunt consemnați la birou pentru declanșarea controlului batch. Acesta presupune supervizarea la nivel național a tuturor datelor din cererile unice depuse de fermieri și introduse în Sistemul de Administrare și Control.

Dacă lucrurile merg cum trebuie, fermierii vor primi de luni, 23 noiembrie, un avans de 70% din plata unică pe suprafață, cuantumul acesteia este 77,42 euro/ha, adică aproximativ 53 euro/ha. APIA mai acordă și un avans de 85% din plățile pe agromediu, sumele sunt diferite în funcție de angajamentele pe care le-au încheiat fermierii. Termenul până la care se poate plăti avansul din plățile directe este 30 noiembrie. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.