Scandalul legat de manualele de religie se reaprinde cu câteva zile înaintea începerii anului şcolar. Asociaţia Secular-Umanistă din România acuză Ministerul Educaţiei că n-a retras anumite cărţi, despre care reprezentanţii acesteia spun că îi sperie pe copii, prin repetarea obsesivă a unor teme despre “păcat”, “iad” şi “diavoli”.
Scandalul este legat de patru manuale de religie pentru clasele I-VIII şi unul de istorie pentru clasa a V-a. Toate acestea, spun reprezentanţii Asociaţiei Secular-Umaniste din România, ar trebui retrase din şcoli, pentru că promovează o morală greşită.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Bisericii Ortodoxe spun că membrii Asociaţiei încearcă să deformeze de fapt realitatea. În acest moment manualele se găsesc deja în librării şi nu vor fi retrase de pe piaţă.
Nu este pentru prima dată când Asociaţia Secular-Umanistă din România contestă măsurile Ministerului Educaţiei privind predarea religiei în şcoli. Reprezentanţii asociaţiei susţin că în şcoli nu se studiază Istoria Religiilor. Din contră, predarea se face de o manieră confesională, la orele de religie elevilor prezentându-li-se insistent doctrina unui singur cult. În practică, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR.
“Religia se studiază an de an, săptămână de săptămână, începând cu clasa I. Timp de 12 ani, copiii sunt obligaţi, de facto, să participe la cel puţin o oră de religie în fiecare săptămână. Religia este singura materie, cu excepţia Limbii Române/materne şi a Matematicii, care se studiază în absolut toţi anii de învăţămînt preuniversitar.
Salarizarea profesorilor de religie, mulţi dintre ei preoţi, nu este asigurată de către culte, ci grevează bugetul Ministerului Educaţiei. În sistem există cca. 12.000 de profesori de religie, iar anual fondul de salarii pentru aceştia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro. Deşi sunt plătiţi de către Stat, profesorii de religie sunt direct subordonaţi ierarhiei religioase locale. De asemenea, cultele controlează atât programa de învăţământ, cât şi conţinutul manualelor de religie. În multe şcoli se practică spovedaniile şi împărtăşaniile de grup; elevii fiind duşi cu clasa la biserică şi obligaţi să participe la aceste ritualuri. Continuă să fie în circulaţie manuale de religie ce promovează violenţa fizică şi psihică asupra copiilor. Copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre păcat, iad şi diavoli, inducându-li-se ideea că nerespectarea cu stricteţe a “poruncilor” îi condamnă la “osânda veşnică”. Elevii din învăţământul românesc se confruntă cu o sistematică îndoctrinare religioasă, sistemul educaţional fiind deturnat în beneficiul propriu de către cultele religioase, în special de către BOR. Acestea desfăşoară un efort constant de a-şi extinde influenţa în societate, ţintind mai ales segmentele cele mai vulnerabile – copiii”, spun reprezentanţii ASUR. (M.D.)