Economie

Un nou pas pentru realizarea podului peste Dunăre în zona Turnu Măgurele-Nicopole

Monica DUMITRESCU

În cadrul şedinţei comune a guvernelor României şi Bulgariei, desfăşurată vineri, 24 aprilie, la Craiova, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu ministrul dezvoltării regionale şi ministrul transporturilor din Republica Bulgaria. Potrivit unui comunicat de presă, s-a stabilit depunerea în comun a unui proiect pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru podul peste Dunăre în zona Turnu Măgurele – Nicopole. Decizia vine după ce anul trecut, tot printr-un proiect comun, s-a realizat studiul de prefezabilitate care a stabilit Turnu Măgurele (România) – Nicopole (Bulgaria) şi Călăraşi (România) – Silistra (Bulgaria) ca locaţii posibile pentru un nou pod peste Dunăre.

În acest context, ambele state şi-au asumat un angajament ferm de colaborare semnând, la data de 28 octombrie 2014, Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria în vederea implementării studiilor de fezabilitate privind construcţia de noi poduri peste Fluviul Dunărea, care prevede acordarea de sprijin reciproc pentru dezvoltarea proiectelor a două noi poduri rutiere amplasate la Turnu Măgurele (România) – Nicopole (Bulgaria) şi Călăraşi (România) – Silistra (Bulgaria).

Miniştrii au discutat despre depunerea unui proiect privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru podul Turnu Măgurele-Nicopole. Este vizată obţinerea unei finanţări în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020, pe actualul apel de proiecte, deschis la 26 martie 2015. Ulterior, autorităţile din România şi Bulgaria vor aplica pentru construcţia acestui pod în cadrul facilităţii “Conectarea europeană” şi/sau prin utilizarea altor surse de finanţare agreate de comun acord. Conform studiului de prefezabilitate realizat în anul 2014, valoarea totală estimată a obiectivului de investiţii este de 208,9 milioane euro.

Cu ocazia şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Bulgaria, care s-a desfăşurat vineri la Craiova, miniştrii dezvoltării regionale din cele două state au discutat despre coordonarea demersurilor celor două ţări cu privire la Strategia Dunării. Liviu Dragnea şi Lilyana Pavlova au decis să medieze întâlniri între autorităţile locale de pe o parte şi de cealaltă a graniţei, pentru o mai bună coordonare a proiectelor care se înscriu în Strategia Dunării. Prin Programul Operaţional Regional, România şi-a propus alocarea sumei de 439 de milioane de euro pentru cele 12 judeţe riverane Dunării, fonduri destinate proiectelor care se înscriu în Strategia Dunării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.