Un parc cu alei pietonale, piste pentru bicicliști, sistem Wi-Fi și sistem de supraveghere video a spațiilor amenajate, cu spații pentru odihnă și relaxare, zonă pentru lectură, prevăzută cu mobilier urban, și două locuri de joacă pentru copii va fi amenajat de municipalitatea alexăndreană, în zona fostei unități militare din municipiul reședință de județ.
“Am reconstruit un parc, Parc Pădurea Vedea, mai facem unul cu fonduri europene – Parc Valahia. Amenajăm în Alexandria, în zona Valahia, fosta UM, 2 ha de parc modern cu multiple funcțiuni”, scrie primarul Alexandriei pe pagina sa de Facebook.
Potrivit primarului Drăgușin, “parcul va fi amenajat având în zona centrală o cortină digitală de apă, iar în jurul acesteia gradene în formă de cercuri concentrice dispuse la înălțimi diferite”.
Cortina digitală de apă va avea rolul unui panou de afișaj, pentru informații ca ora, data, temperatura, dar pot fi proiectate și prezentări pentru susținerea de cursuri și seminarii, mai spune Victor Drăgușin.
În parc vor fi amplasate sculpturi vegetale, spații pentru odihnă și relaxare, prevăzute cu mobilier urban și un foișor circular din lemn. În zona de agrement vor fi amplasate o fântână arteziană circulabilă cu jocuri de apă (animație, sunet și lumină), mese și scaune fixe pentru șah și table, zonă pentru lectură, prevăzută cu mobilier urban, bănci din lemn, vele pentru umbrire și hamace.
Pe de altă parte, cele două locuri de joacă vor fi despărțite de gard viu, iar spațiul va fi prevăzut cu bănci pentru adulții care supraveghează copiii, dar și cu toalete ecologice.
“În zona pentru sport se propune realizarea unui skatepark cu pereți, rampe și platforme din beton armat, realizarea unei platforme și montarea a două mese de ping-pong, realizarea unei platforme și montarea unui sistem pentru escaladă”, mai precizează primarul Victor Drăgușin.
În parc vor fi amenajate și alei pietonale și piste pentru bicicliști, va funcționa un sistem Wi-Fi și un sistem de supraveghere video a spațiilor amenajate.
Municipalitatea alexăndreană s-a gândit și la persoanele cu dizabilități, pentru acestea urmând să fie amplasate rampe cu înclinație de maxim 5%.
De asemenea, parcul va fi dotat și cu alte elemente ce asigură accesibilitatea, respectiv căi de deplasare tactilo-vizuale, plăcuţele şi indicatoarele pentru accesibilizare prin marcare tactilă pentru nevăzători şi ambliopi, elemente de informare acustică – clopoței de vânt.
Proiectul a fost depus pe Axa 4 – Prioritatea de investiții 4.2.