Eveniment

Un nou focar de pestă porcină, la Bragadiru/ DSVSA a luat măsura uciderii preventive a suinelor din localitate

Un nou caz de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), într-o exploatație non-profesională situată în comuna Bragadiru, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

În urma confirmării prezenţei virusului PPA în probele prelevate dintr-o exploataţie non-profesională situată în comuna Bragadiru şi pe fondul existenţei suspiciunii de boală în alte şase gospodării, după o analiză de risc întreprinsă de specialiştii epidemiologi ai direcţiei, s-a dispus măsura uciderii preventive a tuturor suinelor din localitatea teleormăneană. Potrivit DSVSA Teleorman, acţiunea de ucidere preventivă a suinelor din comuna Bragadiru a demarat marţi, 6 august.

Până la această dată, din cauza pestei porcine, în judeţul Teleorman au fost ucişi 5.781 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei, iar numărul focarelor de boală confirmate de IDSA Bucureşti se ridică la 230.

În urma eliminării şi neutralizării animalelor din exploataţiile afectate, proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de lege, mai precizează reprezentanții DSVSA Teleorman.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceştia, acest virus având însă un impact major la nivel economic şi social.

În acest sens, autoritățile reamintesc crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere, în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin.

Astfel, proprietarilor de suine li se recomandă să nu intre în adăposturile unde sunt crescuți porcii, cu încălțămintea și hainele de stradă. De asemenea, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea înadăpost, să folosească o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat.

Totodată, cetățenilor li se recomandă să crească porcii numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcidomestici; este recomandată hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.).

Autoritățile mai recomandă ca scroafele sau vierii să nu fie scoși din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație; să nu se cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu se folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi; să fie asigurarate condițiille de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni.

De asemenea, se impune anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Teleorman, precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, înscopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic șiprevenire.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.