Eveniment

Un nou concurs pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli, anunţat pentru luna august

Monica DUMITRESCU

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată miercuri, 15 februarie 2017, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că în luna august a acestui an se va organiza un nou concurs pentru funcţiile de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar, rămase vacante după concursul organizat în octombrie 2016. În prezent, acestea sunt ocupate ocupate temporar de dascăli numiţi prin detaşare. Condiţia iniţială, impusă de metodologia de organizare a concursului din octombrie 2016, prin care foştii directori care nu s-au înscris la concurs sau care nu au promovat concursul, nu puteau rămâne în funcţie, a fost eliminată de noul ministru al Educaţiei printr-un ordin emis la începutul acestui an. Peste 660 de foşti directori au putut rămâne în funcţii fără concurs datorită acestei derogări, 26 dintre aceştia ( 23 directori şi 3 directori adjuncţi) fiind în Teleorman.

“În urma concursului, au rămas un număr de posturi neocupate. Aceste posturi trebuia ocupate de cineva. Conform metodologiei, inspectorul general împreună cu consiliul de administraţie de acolo şi la propunerea consiliului de profesori trebuia să numească un director sau un director adjunct. Lucrul ăsta nu se întâmplase. Era un blocaj. Am găsit această posibilitate de alegere pentru cei implicaţi în procesul de numire, astfel încât, cei care au fost în concursul de directori care picaseră concursul sau nu participaseră la concurs să poată să fie numiţi. Oameni cu experienţă, rezolvând în felul aceste o situaţie care bloca sistemul de învăţământ. Nimeni nu va mai ocupa o funcţie de director sau director adjunct fără concurs. Deja am demarat o acţiune pentru un nou concurs care va fi în luna august. Aceste numiri sunt temporare până la sfârşitul anului, ca şcoala să nu fie blocată”, a explicat ministrul Pavel Năstase.

În octombrie 2016, a avut loc primul concurs pentru directori din ultimii opt ani. O serie de critici au apărut vizavi de metodologie, de modul în care a fost organizat şi de subiecte. A fost deschisă chiar şi o anchetă de către DNA. La Ministerul Educaţiei au fost înregistrate aproximativ 160 sesizări în legătură cu încălcarea metodologiei pentru concursul naţional de directori de şcoli. După verificările făcute de Corpul de control al ministrului Educaţiei, în 19 cazuri a fost constatată încălcarea metodologiei, dintre care şase în judeţul Teleorman. Celelalte 13 sesizări privesc încălcări ale metodologiei privind desfăşurarea concursului de directori în şcoli din judeţele Mehedinţi, Mureş, Bacău, Iaşi şi Dâmboviţa. Corpul de control a constatat că, în cazurile pentru care au fost sesizaţi procurorii DNA, comisiile de evaluare sunt suspectate că au apreciat subiectiv unele CV-uri ale candidaţilor, au acordat punctaje pentru competenţe care nu puteau fi justificate în platforma de concurs sau pentru documente originale care au fost aduce de candidat în timpul susţinerii probei, care nu erau însă încărcate în platformă.

În Teleorman au fost ocupate prin concursul din octombrie 2016,  86 de posturi de director din cele 142 vacante şi doar 18 posturi de director adjunct, din cele 31 vacante.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.