Social

Un nou centru social pentru îngrijirea bătrânilor a fost deschis în Teleorman

Monica DUMITRESCU

Începând din ianuarie 2017 şi-a început activitatea un nou centru social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice în comuna teleormăneană Saelele. Centrul, realizat prin Programul Operaţional Regional, are o capacitate de 24 de locuri, în acest moment fiind ocupate doar 8 dintre acestea. Centrul, construit după normele europene, asigură toate condiţiile pentru o bătrâneţe demnă şi sigură, dispunând de toate utilităţile necesare, dar şi de o echipă de profesionişti în slujba celor cazaţi aici. Bătrânii beneficiază şi de asistenţă medicală.

Centrul este deschis pentru bătrânii din orice zonă a ţării. Suma pe care trebuie să o achite lunar o persoană care optează pentru acest centru este de 800 lei, însă aceasta nu trebuie să depăşească 60% din pensie. Persoanele cu venituri mici beneficiază de subvenţie.

Cheltuielile pentru funcţionarea acestui centru sunt asigurate de Consiliul Judeţean Teleorman şi Consiliul local al comunei Saelele, însă, potrivit directorului Centrului social, orice ajutor din partea sponsorilor este bine venit.

“Clădirea are opt camere cu câte trei paturi, fiecare cameră având grup sanitar propriu. Ca orice casă la început de drum are însă nevoie de multe lucruri. Am reuşit să achiziţionăm televizoare pentru fiecare cameră şi mai avem şi alte nevoi. Şi în ceea ce priveşte personalul ar fi nevoie de o suplimentare. În acest moment, sunt 11 angajaţi, însă ne descurcăm foarte greu. Ar mai fi nevoie de cel puţin două infirmiere”, a declarat şeful centrului Pascu Peşte.

Acesta a mai spus că unitatea pe care o conduce beneficiază şi de o curte suficient de mare în care au fost amenajate deja o grădină de legume, un solar şi un coteţ pentru păsări, urmănd ca pe viitor acestea să fie dezvoltate. “Este şi dorinţa majorităţii celor cazaţi aici. Oamenii vor să facă mişcare, să iasă în curte, să ducă o viaţă normală, asemănătoare celei pe care au dus-o până să vină aici, majoritatea provenind din mediul rural”.

Directorul centrului speră ca în perioada următoare, locurile care mai sunt disponibile să fie ocupate, astfel încât acesta să funcţioneze la capacitate maximă.

One Comment

  1. Foarte bine se mai face ceva bun siin acest jud.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.