Autorităţile americane sunt gata să plătească pentru prinderea a doi români acuzaţi de fraude cibernetice în SUA. Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti, se oferă o recompensă în valoare de până la 1.000.000 de dolari pentru Nicolae Popescu, presupus organizator al unei scheme de fraudă cibernetică prin care se plasau pe website-uri americane de comerţ electronic numeroase anunţuri convingătoare de vânzare de maşini, motociclete, bărci şi alte bunuri de mare valoare care nu existau în realitate. FBI l-a inclus marţi pe Nicolae Popescu pe lista celor mai căutaţi infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Pentru prinderea lui Nicolae Popescu a fost fixată o recompensă de un milion de dolari, iar pentru Daniel Bosogioiu SUA ar plăti 750.000 de dolari.
Atât Popescu, cât şi Bosogioiu sunt căutaţi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) pentru acuzaţii care includ conspiraţia în vederea comiterii de infracţiuni cu consecinţe deosebit de grave – transferuri frauduloase, spălare de bani, falsificare de paşapoarte şi trafic cu însemne contrafăcute, precum şi pentru acuzaţii de transferuri frauduloase substanţiale şi spălare de bani.
Procurorii americani îl dau drept cap al grupării pe Nicolae Popescu, de 33 de ani din Alexandria. Nicolae Popescu era cel care se ocupa de coordonarea activităţilor derulate de ceilalţi infractori şi îi angaja sau concedia pe cei care falsificau paşapoarte în funcţie de calitatea documentelor falsificate, precizează FBI, în comunicatul emis de Ambasada SUA. Tot alexăndreanul era cel care îi supraveghea pe cei care postau anunţuri false pe internet şi pe cei care negociau cu potenţialele victime. Acesta a devenit celebru, între hackeri şi nu numai, în 2010, când a fugit de lângă poliţiştii care îl supravegheau chiar din faţa Tribunalului Râmnicu Vâlcea, în timp ce aşteptau decizia instanţei cu privire la prelungrea arestării preventive şi nu a mai fost de găsit. Nicolae Popescu a reuşit să scape de poliţişti, plecând, liniştit, din faţa Tribunalului Râmnicu Vâlcea, în momentul în care a expirat ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore. Hackerul alexăndrean a plecat fix în momentul în care instanţa urma să se pronunţe în legătură cu prelungirea mandatului său de arestare preventivă. Tribunalul Vâlcea a emis la acea dată, mandate de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Popescu, dar acesta era deja dispărut. El a fost dat în urmărire generală, dar nu a mai fost de găsit. FBI precizează prin intermediul unui comunicat că, oricine deţine informaţii despre aceste persoane ar trebui să contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Toate informaţiile vor rămâne strict confidenţiale. (C.P.)