Social

Un Centru de Profilaxie Oro-Dentară pentru copiii din Alexandria, funcţional din toamna acestui an

Primăria Municipiului Alexandria a răspuns pozitiv la propunerea medicului stomatolog Ionel Andrei de a veni în sprijinul înfiinţării unui Centru de Profilaxie Oro-Dentară pentru copii, iar din toamna acestui an va deveni funcţional un astfel de centru în muncipiul reşedinţă de judeţ. Pentru că profilaxia problemelor oro-dentare, luată în serios încă din prima copilărie, scuteşte mai târziu adultul de afecţiuni foarte serioase, centrul va avea ca principal scop evaluarea problemelor de sănătate orală a copiilor şi trimiterea acestora către specialişti, atunci când situaţia o cere.

Primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, a fost deschis la propunerea venită din partea medicului stomatolog Ionel Andrei şi a făcut demersurile necesare în cadrul Consiliului local pentru a o pune în practică. Pentru ca proiectul să se concretizeze, municipalitatea va aloca banii necesari, dar şi un spaţiu de funcţionare pentru centru.

„În privinţa spaţiului pe care îl vom oferi acestui centru, avem mai multe variante. O să alegem şi o să propunem Consiliului local cea mai bună variantă din timp. Banii pentru acest proiect sunt prinşi deja în bugetul local, sunt bani din fondul de rezervă. Şi estimarea noastră a fost că totul va costa în jur de 4 miliarde de lei vechi”, a spus Victor Drăguşin.

Potrivit stomatologului Ionel Andrei, necesitatea unui astfel de centru în Alexandria este impusă de faptul că profilaxia nu beneficiază de o atenţie sporită nici din rândul părinţilor, dar nici a cadrelor didactice. Totodată, acesta consideră că este, la fel ca în oricare alt domeniu, mai ieftin şi mai comod să previi decât să tratezi.

„Asistenţa medicală la solicitare nu ne satisface, pentru că este doar una de moment, aşa că e necesară o activitate profilactică în acest sens, mai ales că problemele oro-dentare nu se rezolvă printr-un singur procedeu terapeutic. Prin intermediul acestui centru, noi vom avea posibilitarea să examinăm grupe de copii într-un sistem organizat, responsabilizând astfel şi părinţii, şi profesorii. Ar fi necesară introducerea orelor de educaţie oro-dentară în şcoli, care să se adreseze tuturor categoriilor de copii. În acest sens, am considerat că înfiinţarea unui centru de profilaxie oro-dentară este binevenit în Alexandria şi cred că vom avea posibilitatea, prin profesionalismul nostru, să ne atingem ţelul”.

Potrivit primarului Victor Drăguşin, Centrul de Profilaxie Oro-Dentară va fi evaluat după un an de funcţionare, când se vor trage concluziille şi se vor putea stabili noi modalităţi pentru o funcţionare în parametri optimi. „Cred că va fi bine primit de către alexăndreni acest centru şi peste un an vom trage şi o concluzie. Vom stabili curând locaţia şi sperăm ca spre toamnă, el să devină funcţional”, a mai spus Victor Drăguşin. (Violeta Mocanu)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.