Un bărbat din localitatea Tudor Vladimirescu, cunoscut cu probleme locomotorii, și-a pierdut viața, la finalul săptămânii, după ce locuința sa a fost cuprinsă de flăcări, informează ISU Teleorman.
Potrivit sursei citate, bărbatul în vârstă de 73 de ani a fost găsit carbonizat de salvatori, pentru lichidarea incendiului izbucnit la locuința intervenind patru echipaje de pompieri, unul din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Salcia și trei din cadrul Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
La sosirea forțelor de intervenție, flăcările se manifesatu violent într-o cameră de locuit, precum și la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 80 mp.
Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, pompierii militari reușind să salveze bunuri materiale estimate la aproximativ 25.000 de lei.
Valoarea pagubelor, reprezentând acoperișul pe o suprafață de aproximativ 80 mp, mobilierul dintr-un dormitor și mai multe mase plastice, a fost apreciată la suma de 20.000 de lei.
Alte două incendii, aceeași cauză: coșul de fum defect ori deteriorat
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a alte două incendii izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Videle și Drăgănești de Vede.
Din fericire, incendiile au fost observate și anunțate la timp pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, flăcările fiind stinse de militari înainte de producerea unor pagube materiale semnificative.
Potrivit ISU Teleorman, la primul incendiu, izbucnit, vineri, la locuința unui cetățean din localitatea Drăgănești de Vede, au ars izolația din vată minerală de la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 5 mp și două grinzi din lemn pe aproximativ 5 ml. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 1.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 70.000 de lei.
La al doilea incendiu, ce s-a manifestat în seara zilei de 2 noiembrie, în orașul Videle, a ars tavanul din lemn al unui dormitor, pe o suprafață de aproximativ 10 mp. Pagubele au fost apreciate la suma de 2.000 de lei, iar valoarea bunurilor salvate la peste 150.000 de lei.
Cauza probabilă a acestor două incendii a fost una comună și specifică sezonului rece, coșul de fum deteriorat care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.
Având în vedere evenimentele din ultima perioadă și faptul că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii teleormăneni le recomandă cetățenilor: să evite supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur; să depoziteze jarul și cenușa numai în gropi special amenajate; să amplaseze lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă; să supravegheze permanent focul; să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile; să izoleze coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; să evite introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului; să curețe coșurile de evacuare a fumului de funingine; să nu utilizeze aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații; să nu folosească siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat; să nu lase nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea; să respecte regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală.