Eveniment

Un bărbat din Turnu Măgurele, reținut 24 ore pentru încălcarea ordinului de protecție

În ziua de 04.03.2019, polițiștii din Turnu  Măgurele au fost sesizați  prin S.N.U.A.U. 112  de către un bărbat din mun. Turnu Măgurele cu privire la faptul că tatăl său nu respectă obligațiile impuse printr-un ordin de protecție emis de Judecătoria Turnu Măgurele.

În urma cercetărilor efectuate de către echipa operativă s-au stabilit că cele sesizate se confirmă, pe numele bărbatului existând un ordin de protecție cu caracter provizoriu pe o perioadă de 6 luni, prin care persoana în cauză era obligată să evacueze locuința și să păstreze o distanță minimă de 50 metri față de locuință față de mama și de fiul său. Chiar și în aceste condiții, deși ordinul de protecție era emis din ziua de 11.02.2019, în dimineața zilei de 04.03.2019 cel în cauză a pătruns în curtea locuinței  și le-a adresat injurii.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,nerespectare a hotărârii judecătorești” faptă prev. și ped. art. 32, alin. 1 din Lg. 217/2003, s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale față de bărbat, iar împotriva acestuia s-a luat măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, fiind depus în C.R.A.P. Teleorman, urmând ca la definitivarea cercetărilor să se propună soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele.

Violența în familie reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționata, cu excepția acțiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice, inclusiv amenințarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.

În acest context, pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.