Social

Un an de război în Ucraina / Teleormănenii trăiesc cu teama unui posibil război și pe teritoriul României

În urmă cu un an, la 24 februarie 2022, a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și, odată cu aceasta, frica și îngrijorarea s-au instalat în sufletele tuturor românilor. Posibilitatea extinderii acestui război, groaza în legătură cu acest coșmar, gândul că familiile ar putea fi puse în pericol, copiii nevinovați, dar și faptul că agoniseala de o viață s-ar putea face praf și pulbere i-a făcut pe români să simtă fiori reci, până în măduva oaselor.

Același gând îi neliniștește și pe teleormăneni, care, la un an de la izbucnirea războiului, se așteaptă la ce e mai rău. Oamenii din toate categoriile de vârstă sau sociale urmăresc cu atenție evenimentele care se produc la granița cu România, având sămânța îndoielii adânc înfiptă în suflete, fapt ce  reiese din mărturiile localnicilor.

Prima persoană cu care am discutat pe această temă este un vârstnic din Alexandria, Mohora, de 73 de ani: “Am mari temeri cu privire la posibilitatea declanșării unui război în țara noastră. Cred, cu siguranță, că războiul va ajunge până în Moldova și se va extinde și pe teritoriul României. Consider că acesta este și motivul pentru care Maia Sandu a vizitat România și «i-a pupat mâna lui Biden», cu siguranță, Republica Moldova se așteaptă la ce e mai rău. Consider că scopul izbucnirii acestui război este ca Rusia să acapareze cât mai multe țări, să pună mâna pe bogățiile Ucrainei și, mai ales, pe Donbas, o zonă bogată în țiței și cărbuni”.

Mihai, un tânăr student din Teleorman, de 19 ani, susține: “În opinia mea, este foarte probabil ca și România să fie prinsă într-un război care nu ne aparține. Nimeni nu se aștepta ca în 2022 să mai izbucnească un război. Cu siguranță, Rusia vrea să acapareze cât mai multe teritorii. Cred că conflictul din Ucraina va persista, iar în cazul în care va degenera, nu știu ce aș face, decizia este imprevizibilă. Probabil, majoritatea vor lua drumul străinătății. Cu toate acestea, cred că speranțele că pacea se va instaura sunt mult mai mari acum, decât în urmă cu un an, deoarece au mai existat tratate, discuții și inițieri de pace”.

Traian, un alt pensionar, în vârstă de 82 de ani, crede cu tărie că în decursul următorilor ani, România va fi implicată în război: “Până nu vor obține victoria, rușii nu se vor opri. Sunt o mare putere și nu vor ceda. Faptul că suntem sub umbrela lui NATO mă face să cred că va fi un război crâncen, care se va solda cu mari pierderi, atât de vieți omenești din ambele tabere, cât și pierderi materiale ce vor afecta infrastructura. Cred că Rusia nu s-a așteptat ca acest război să persiste, dorind să acapareze guvernul în scurtă vreme. Cred că Moldova nu are nicio șansă împotriva rușior, urmând a fi cucerită în câteva zile, declanșându-se astfel al 3-lea Război Mondial”.

Nici în rândul tinerilor nu există vreo speranță în acest sens. Emilia, o elevă din Alexandria, în vârstă de 17 ani, a declarat următoarele lucruri: “Îmi este teamă, pentru că șansele ca războiul să ajungă în România sunt foarte mari. Nu cred că suntem pregătiți din vreun punct de vedere, astfel încât să facem față, singura speranță venind din partea NATO”.

Un alt tânăr teleormănean, Lucian, în vârstă de 20 de ani, susține că șansele ca războiul să degenereze și să ajungă până în țara noastră sunt enorme: “Din punctul meu de vedere, doar NATO ar mai putea ține Rusia în frâu. Dacă am fi fost o țară independentă, cum este Ucraina, cred că lucrurile ar fi stat altfel. Dacă războiul ar bate la ușă, aș pleca în afara țării. Scopul acestui război cred că este unul politic, dar și lupta pentru resursele Urainei și pentru pământul fertil ce favorizează agricultura. De asemenea, nu cred că Rusia vrea graniță cu NATO și nici că vrea să acapareze toată suprafața Ucrainei”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.