Pe 25 februarie 2014, în urmă cu exact un an, conducerea PNL, în frunte cu prezidenţiabilul de atunci Crin Antonescu, anunţa eşecul negocierilor cu PSD pentru restructurarea Guvernului, ieşirea de la guvernare, dar şi ruperea USL, alianţă înfiinţată în februarie 2011, iniţial din PSD, PNL şi PC, ulterior având în componenţă Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) şi Alianţa de Centru Stânga (PSD-UNPR). Senatorul Crin Antonescu, preşedinte PNL pe atunci, îşi motiva decizia de a rupe alianţa cu PSD şi de a părăsi guvernarea „prin încălcarea repetată şi flagrantă, la un prag inacceptabil, a unor elemente de alcătuire a Guvernului de către premierul Ponta”.
În judeţul Teleorman, judeţ roşu de altfel, alianţa USL a fost percepută ca o alternativă sănătoasă la guvernarea Boc, pe care majoritatea teleormănenilor au considerat-o una nefastă pentru ţară. Astfel, succesul candidaţilor USL în alegerile locale şi, mai târziu, parlamentare a fost unul răsunăor, USL obţinâd un număr record de primari şi consilieri, mai apoi de eurodeputaţi şi parlamentari. În majoritatea cazurilor nici măcar n-a contat cine este candidatul, important era să candideze sub sigla USL, fapt care îl califica imediat pentru un mandat de consiler local/judeţean, primar, eurodeputat sau parlamentar.
Ca efecte imediate ale ruperii USL, în judeţul Teleorman s-a trecut la schimbarea conducerii Consiliului Judeţean Teleorman, unde vicepreşedintele PNL Ilie Bălan a fost înlocuit cu vicepreşedintele PSD Cornel Bleajă. Cum era de aşteptat, schimbarea la vârf s-a făcut şi în cadrul Instituţiei Prefectului, unde Liviu Dumitraşu a fost înlocuit cu Carmen Daniela Dan, subprefect în perioada în care în interiorul uniunii era numai lapte şi miere.
N-a scăpat nemodificată nici conducerea Primăriei Alexandria, unde viceprimarii liberalii Edi Oprea şi Dan Popescu au fost înlocuiţi cu social-democratul Ionuţ Neacşu şi Lucian Iotu, din rândurile PP-DD, mişcare ce a conferit de altfel o majoritate confortabilă pentru PSD în Consiliul Local Alexandria.
La nivel local s-a trecut la reorganizarea consiliilor locale, prin formarea de noi majorităţi. De altfel, controversata Ordonanţă 55 a fost adoptată, potrivit preşedintelui executiv PSD Liviu Dragnea, tocmai pentru a crea premisele deblocării autorităţilor publice locale, a căror funcţionare a fost perturbată serios de ruperea USL. (Violeta Mocanu)