Social

Un alexăndrean acuză faptul că este impozitat abuziv şi cere recalcularea

facsimil2Potrivit Legii 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit. Impozitul pe clădiri, precum şi taxa pe clădiri se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasată clădirea.

Nimic în neregulă până acum. Însă ceea ce reclamă cetăţeanul din Alexandria este valoarea impozitului care i se percepe anual, din anul 2011. Acesta acuză municipalitatea că îi percepe impozit pe ceea ce nu mai are, că este impozitat abuziv, dat fiind faptul că apartamenul pe care îl deţine nu mai întruneşte cele patru condiţii, cumulativ, pentru care se calculează impozit, respectiv instalaţie electrică, de apă, de canalizare şi de încălzire.

Pentru anul 2015, la nivelul municipalităţii, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă este de 935 lei/metru pătrat – pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de 555 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă este de 254 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de 159 lei/mp, fără instalaţii, iar pentru clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă de 159 lei/mp, pentru cele cu dotări, respectiv de la 143 lei/mp pentru cele fără dotări.

Pentru clădirile-anexă cu pereţii exteriori din lemn sau din piatră naturală, valoarea impozabilă este de 95 lei/mp pentru cele dotate şi 63 lei/mp pentru cele dotate. De aici derivă şi nemulţumirea lui Ion Agapie, care printr-o adresă înaintată municipalităţii, solicită recalcularea impozitului pe apartamentul pe care îl deţine împreună cu soţia sa şi restituirea diferenţei care va rezulta din recalcularea impozitului, dat fiind faptul că apartamentul său nu mai dispune de încălzire în sistem centralizat încă din 2011, în iarna 2011 – 2012 blocul fiind deconectat din sistemul centralizat de încălzire. În cazul în care omul s-ar fi racordat la reţeaua de gaze naturale din oraş şi şi-ar fi montat centrală proprie de apartament, nu ar mai fi solicitat recalcularea impozitului, pentru că întrunea cele patru condiţii, dar pentru că nu a făcut acest demers, apartamentul nu mai întruneşte cumulativ cele patru condiţii pentru care se aplică impozitul integral şi vrea să i se recalculeze dările.

În urma solicitării depuse, acesta aştepta ca municipalitatea să-i aprobe cererea şi să-i recalculeze impozitul, dar răspusul municipalităţii l-a lăsat fără cuvinte. Astfel, în răspunsul municipalităţii se arată că “urmare a cererii d-voastră, înregistrată la noi sub nr. 74487 din data de 11.03.2015, vă comunicăm următoarele:

Conform Legii nr. 571/2003, art. 251, alin. 3, privind codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare, clădirile sunt clasificate astfel:

  1. Clădirile care sunt dotate cumulativ cu instalaţii de apă, de canalizare, electrice şi de încălzire
  2. Clădirile care nu întrunesc toate condiţiile menţionate mai sus

Dacă pentru clădirile dotate cu toate cele patru instalaţii, pe parcursul anului fiscal, se elimină din sistemul constructiv oricare dintre aceste instalaţii, prevăzute la alin. 1, lit. a, din HG 44/2004, pe bază de autorizaţie de desfiinţare eliberată în condiţiile legii.

Adresa nr. 2407/20.06.2011, ataşată de d-voastră, S.C. Terma Serv S.R.L. a propus un proiect de montare a 49 centrale de scară” şi solicită contribuabilului dovada debranşării unui alt apartament pe care acesta l-a deţinut şi ulterior l-a înstrăinat. E drept şi pentru acel apartament a depus cerere de recalculare a impozitului, dar şi pentru cel care îl deţine în prezent, pentru care nu a primit nici un răspuns. Ataşat la solicitare, Ion Agapie a depus şi copia unui anunţ al Municipiului Alexandria prin care înştiinţa locatarii blocului F12, Sc.B că pentru iarna 2011 – 2012 trebuie să se dercurce singuri cu căldura.

Ion Agapie spune că nu poate face dovada debranşării pentru că debranşarea nu s-a făcut la solicitarea lui, ci a fost decizia municipalităţii, după ce anterior locatarii au fost informaţi cu privire la un proiect al Terma Serv prin care se intenţiona montarea unei centrale la nivel de bloc în vederea furnizării de agent termic începând cu iarna 2011-2012. Pentru că nu au fost doritori, proiectul nu a fost implementat, iar oamenii au rămas unii în frig, alţii şi-au găsit alternative la încălzirea locuinţeii. Unii şi-au pus centrală şi întrunesc cele patru condiţii pentru plata impozitului integral, alţii nu şi, cum este cazul domnului Ion Agapie, impozitul trebuie revizuit şi eventual recalculat.

Conform legii, valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă, exprimată în lei/metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.