Eveniment

Ultimele zile pentru înscrieri la concursul-naţional de muzică populară “Pe deal la Teleormănel”

Aspiranţii la premiile celei de-a 43-a ediţii a Festivalului concurs naţional de muzică populară “Pe deal la Teleormănel”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, Consiliul Judeţean şi Primăria Alexandria în perioada 3-5 octombrie 2012 la Alexandria, mai au la dispoziţie pentru înscrieri doar câteva zile. Conform regulamentului festivalului data limită pentru înscrieri este 25 septembrie. Preselecţia candidaţilor va avea loc pe data de 3 octombrie. La concurs pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor pe care le reprezintă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 ani. Cîştigătorii Marelui Premiu al festivalului din ediţiile trecute nu mai pot concura.

Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, două piese muzicale (una fără acompaniament, doină sau baladă, şi una cu acompaniament). În plus, concurentul va mai avea pregătite şi alte piese muzicale la care juriul poate apela pentru o mai bună evaluare a concurentului. La cererea juriului, concurenţii trebuie să fie capabili să ofere informaţii despre piesele interpretate şi costumul popular prezentat. Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi artisitice, specialişti în domeniul cercetării culturii şi tradiţiei populare.

Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face în funcţie de calitatea interpretării, autenticitate şi valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular cu care evoluează concurentul.

Vor fi acordate: Trofeul “Pe deal la Teleormănel” – 2500 Ron; Premiul I – 1500 Ron; Premiul al II lea – 1200 Ron; Premiul al III lea – 1000 Ron; Premiul “Alexandru Dachin” – 600 Ron; Premiul Radio România – o înregistrare gratuită la radio. Publicul va vota câştigătorul “Premiului de popularitate” care va fi în valoare de 800 Ron.

Concursul se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alexandria în ziua de 4 octombrie 2012, începînd cu orele 19.00, iar Gala laureaţilor va avea loc în data de 5 octombrie 2012, de la aceeaşi oră, pe o scenă amplasată în aer liber, în cadrul “Târgului de toamnă”. Acompaniamentul concurenţilor va fi susţinut de Orchestra Ansamblului “Burnasul”, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Teleorman, condusă de maestrul Adrian Grigoraş – dirijorul Orchestrei Radio România.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori ţinîndu-se seama şi de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.

În afara concursului, în cele două seri, vor susţine recitaluri apreciaţi interpreţi ai cîntecului popular românesc. Ediţia de anul acesta a Festivalului concurs naţional de muzică populară “Pe deal la Teleormănel”, unul dintre cele mai longevive festivaluri din ţară se va desfăşura în cadrul unei manifestări mai ample intitulată “Toamna teleormăneană”, dedicată sărbătoririi recoltelor şi a producătorilor. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.