Social

Ultimele zile de şcoală pentru elevii din clasa a VIII-a

eleviMonica DUMITRESCU

Pentru elevii din clasa a VIII-a, cursurile anului şcolar 2015-2016 se încheie vineri, 17 iunie. Tot atunci, absolvenţii din clasa a VIII-a îşi iau adio de şcoala în care au învăţat timp de opt ani. Urmează primul examen important din viaţa de elev, Evaluarea Naţională şi admiterea la liceu. De vacanţă se pot bucura abia din a doua jumătate a lunii iulie. Până atunci, vor avea un program încărcat şi vor traversa o perioadă dificilă.

Înscrierile la Evaluarea Naţională se desfăşoară în perioada 15-17 iunie. Pe 27 iunie, se va desfăşura proba scrisă la Limba şi literatura română, urmând ca pe 29 iunie să aibă loc proba la Matematică. Rezultatele pentru Evaluarea Naţională 2016 vor fi afişate pe 1 iulie, până la ora 16:00. Contestaţiile se depun în aceeaşi zi (1 iulie), între orele 16.00 – 20.00. Între 2 şi 4 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar rezultatele finale se afişează pe 5 iulie 2016.

Începând din 8 şi până pe 12 iulie, absolvenţii de gimnaziu pot completa opţiunile în fişele de înscriere la repartizarea computerizată în licee. Şi anul acesta, admiterea la liceu se va face pe baza mediilor obţinute la Evaluarea Naţională, care contează în calculul mediei de admitere în proporţie de 75%, restul de 25% reprezentând media generală obţinută pe parcursul celor patru ani de gimnaziu.

Prima etapă a repartizării computerizate în licee, care se va face în funcţie de opţiunile candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, va avea loc pe 19 iulie.

Pentru absolvenţii care nu participă la această etapă sau care rămân nerepartizaţi, cel mai adesea din cauza numărui mic de opţiuni trecute în fişa de înscriere, va fi organizată o a doua etapă a repartizării computerizate în data de 28 iulie. În a doua etapă, repartizarea se va face pe locurile rămase libere după prima etapă.

La repartizările computerizate se pot înscrie doar absolvenţii de gimnaziu care au susţinut Evaluarea Naţională, indiferent de rezultatul pe care l-au obţinut.

Absolvenţii care nu au participat la niciuna din etapele repartizării computerizate în clasa a IX-a mai au o şansă în toamnă, în perioada 1-2 septembrie, când se va face repartizarea acestora în şedinţă publică pe locurile rămase libere. În cea de-a treia etapă a admiterii la liceu, pot participa şi absolvenţii care nu au susţinut Evaluarea Naţională.

Liceele din Teleorman pun la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu pentru forma de învăţământ liceal cu frecvenţă 2632 de locuri, la care se mai adaugă 188 de locuri rezervate pentru absolvenţii de etnie romă. De asemenea, absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru continuarea studiilor în învăţământul profesional de trei ani, numărul locurilor disponibile fiind de 252, la care se mai adaugă încă 18 locuri rezervate pentru absolvenţii de etnie romă.

Pentru absolvenţii din seriile anterioare care au împlinit vârsta de 18 ani, în anul şcolar 2016-2017 sunt disponibile 270 de locuri în clasa a IX-a pentru formele de învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă. Admiterea candidaţilor pe aceste locuri se realizează în perioada 26-29 iulie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.