Social

Ultimele zile de şcoală pentru elevii din clasa a VIII-a

admitereMonica DUMITRESCU

Cursurile pentru elevii din clasa a VIII-a se încheie vineri, 13 iunie. Până când se vor putea bucura de vacanţa de vară însă, absolvenţii de gimnaziu mai au de trecut un examen, cel mai important de până acum, în urma căruia vor fi repartizaţi în învăţământul liceal. Evaluarea naţională a fost programată anul acesta în intervalul 23-25 iunie. Pentru prima dată, ponderea rezultatului la acest examen în media de admitere la liceu va fi de 75%, în timp ce media generală obţinută pe parcursul celor patru ani de gimnaziu va conta doar în proporţie de 25%, spre deosebire de anii trecuţi în care cele două medii aveau ponderi egale în calculul mediei de admitere la liceu.

 

Înscrierile pentru Evaluarea Naţională, la începutul săptămânii viitoare

 

Conform calendarului Evaluării Naţionale, înscrierile la examen se fac în perioada 16-18 iunie, prima probă cea la limba şi literatura română va avea loc pe 23 iunie, iar cea de-a doua, la matematică, pe 25 iunie. Evaluarea naţională cuprinde şi o a treia probă, cea la limba maternă, însă candidaţii din Teleorman nu susţin această probă. Admiterea la liceu va avea mai multe etape, la prima etapă în care repartizarea se va face computerizat în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, putând participa doar absolvenţii care au susţinut evaluarea naţională. Cei care nu vor susţine evaluarea naţională se pot înscrie la liceu, pe locurile rămase libere după cele două etape ale repartizării computerizate.

Toate amănuntele despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi profesional de stat, modul de calcul al mediei de admitere, numărul locurilor disponibile în liceele din judeţ pe profiluri şi specializări, formă de învăţământ, ultimele medii de admitere de anul trecut la fiecare unitate de învăţământ din judeţ precum şi un model al fişei de înscriere la repartizarea compuerizată au fost publicate în Ghidul absolventului de clasa a VIII-a, care a fost înmânat fiecărui absolvent.

Potrivit planului de şcolarizare pentru anul 2014-2015, în liceele teleormănene sunt suficiente locuri pentru toţi absolvenţii de gimanziu din acest an. Concurenţă va fi însă pentru obţinerea unui loc în anumite clase de la liceele de prestigiu.

 

La simularea Evaluării Naţionale din acest an doar 43,38% dintre elevi au obţinut medii peste cinci

 

Evaluarea Naţională nu este un examen eliminator, respectiv nu se pune problema promovabilităţii. Obţinerea unei medii mai mari însă îi ajută pe absolvenţi să ocupe o poziţie mai bună în ierarhia judeţeană şi, implicit, un loc într-o clasă sau liceu mai performante. Rezultatele la simularea Evaluării Naţionale din februarie 2014, arată însă că, cel puţin la acea dată, mai puţin de jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a din Teleorman sunt pregătiţi să obţină cel puţin media cinci.

Conform datelor centralizate la ISJ Teleorman, în februarie 2014, doar 1326 de elevi teleormăneni din clasa a VIII-a din totalul de 3057 elevi prezenţi la simulare au reuşit să obţină medii peste 5. Procentul elevilor care au reuşit să obţină minim media 5 la această simulare în Teleorman a fost de doar 43,38%, cu 5,4 procente sub media naţională. În doar 8 judeţe au fost înregistrate rezultate mai slabe comparativ cu Teleormanul.

Matematica a fost şi de data aceasta proba care a creat cele mai mari probleme elevilor. Conform datelor centralizate de ISJ, în Teleorman doar 25,85% dintre elevi au obţinut note peste 5 la matematică. Pe tranşe de medii situaţia la matematică se prezintă astfel: 559 elevi cu note între 1-1.99, 669 elevi cu note între 2-2.99, 612 elevi cu note între 3-3.99, 441 elevi cu note între 4-4.99, 297 elevi cu note între 5-5.99, 166 elevi cu note între 6-6.99, 128 cu note între 7-7.99, 98 elevi cu note între 8-8.99, 90 elevi cu note între 9.99 şi 16 elevi cu nota 10.

La limba română procentul elevilor cu note de cel puţin 5 este 62,68%. Doar 11 elevi au reuşit însă să obţină nota 10 la această disciplină. 311 elevi au obţinut note între 9-9.99, 386 au obţinut note între 8-8.99, 400 între 7-7.99, 391 între 6-6.99, 429 între 5-5.99. 1048 de elevi teleormăneni au obţinut note mai mici de 5 la limba rămână, aproximativ jumătate dintre aceştia având notele cuprinse între 1-3.

În 30 de unităţi de învăţământ teleormănene din mediul rural, dar şi în Şcoala nr. 2 din Turnu Măgurele toţi elevii din clasa a VIII-a au obţinut medii sub cinci la simularea Evaluării Naţionale din acest an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.