Social

Ultimele zile de şcoală din semestrul I

Preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar se pregătesc de vacanţă. Doar patru zile îi mai despart de mult aşteptata vacanţă de iarnă, care anul acesta va avea trei săptămâni. Astfel prima zi de vacanţă va fi sâmbătă, 22 decembrie, elevii urmând să se reîntoarcă la şcoală abia pe 14 ianuarie 2013. Odată cu venirea vacanţei se încheie şi primul semestru al acestui an şcolar. Zilele care au mai rămas până la vacanţă au fost rezervate în grădiniţe şi în învăţământul primar serbărilor de sfârşit de an. Nici pentru ceilalţi elevi din învăţământul gimnazial şi liceal cursurile nu mai sunt pe primul loc în acestă săptămână. Mediile sunt încheiate sau pe cale să se încheie, aşa că elevii se pregătesc de sărbători.

Conform structurii anului şcolar 2012-2013 semestrul al doilea începe pe 14 ianuarie 2013 şi se va încheia pe 22 iunie 2013 pentru majoritatea elevilor, excepţie făcând doar cei din clasele terminale de gimnaziu sau liceu care vor încheia şcoala mai devreme în vederea pregătirii examenelor naţionale. Semestrul al doilea va fi întrerupt doar de o vacanţă care a fost programată în perioada 6 aprilie 2013 – 14 aprilie 2013, cu mult înaintea Sărbătorilor Pascale.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în anul şcolar 2012-2013 sunt înscrişi în total 49.407 preşcolari şi elevi. Astfel, în grădiniţe sunt înscrişi 8781 de copii, în ciclul primar în total vor fi 13.917 de elevi dintre care 1947 sunt înscrişi în clasa pregătitoare şi 2878 în clasa I. În clasele V-VIII învaţă 13 437 elevi, iar la liceu 13 095 de tineri. Învăţământul profesional este slab reprezentat în Teleorman, doar 177 de elevi fiind înscrişi la acestă formă de învăţământ. Numărul cadrelor didactice care asigură predarea în învăţămâtul teleormănean depăşeşte cu puţin 4000. Şi numărul unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică a scăzut comparativ cu anii trecuţi, ajungând la 155, însă numărul locaţiilor în care se desfăşoară efectiv cursuri este de 385. Din cauza lipsei canalizării şi a apei curente, 43 de şcoli nu au reuşit să obţină autorizaţii sanitare, şi chiar dacă acestea sunt obligatorii şcolile respective funcţionează. Conducerea ISJ spune că numărul copiilor care învaţă în acestea este foarte mic, în general fiind vorba de şcoli cu una sau două clase din sate mici. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.