Social

Ultima săptămână de şcoală pentru elevii din clasele a VIII-a

elevi liceuElevii din ultimul an de gimnaziu vor încheia cursurile mai devreme cu o săptămână decât colegii lor din clasele mai mici. Astfel, ultima zi de şcoală pentru elevii din clasa a VIII-a va fi 14 iunie. Aceştia nu se vor bucura imediat de vacanţă deoarece urmează o perioadă foarte grea şi, totodată, foarte importantă pentru cariera lor, susţinerea Evaluării Naţionale şi admiterea la liceu. În funcţie de notele pe care le vor obţine la evaluarea naţională, dar şi de mediile obţinute pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, absolvenţii claselor a VIII-a vor putea ocupa un loc la un liceu.

Înscrierile la Evaluarea Naţională se realizează în perioada 17-19 iunie, iar examenul va avea loc pe 25 iunie la Limba şi literatura română, pe 26 iunie la limba şi literatura maternă, probă ce va fi susţinută doar de acei candidaţi care au studiat în limba maternă, iar pe 27 iunie va fi organizată proba la matematică. Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie, în aceeaşi zi putând fi depuse şi eventualele contestaţii ale căror rezultate se vor afişa până pe 3 iulie. Prima repartizare computerizată pe locurile disponibile în licee se va desfăşura pe 16 iulie, urmând ca ce-a de-a doua repartizare computerizată şi ultima din acest an să aibă loc pe 25 iulie. După această dată, absolvenţii care nu participă la repartizările computerizate, sau nu sunt repartizaţi în cadrul acestora, mai pot fi repartizaţi pe locurile rămase libere în cadrul unei şedinţe publice ce va fi organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean la începutul lunii septembrie. Metodologia pentru admiterea în licee nu a suferit modificări comparativ cu anul trecut. Ca şi până acum, media de admitere reprezintă media artimetică dintre media celor patru ani de gimnaziu şi media obţinută de candidaţi la evaluarea naţională. Admiterea în clasele a IX-a se realizează în funcţie de opţiunile candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Potrivit reprezentanţilor ISJ, liceele au cuprins în planul de şcolarizare suficiente locuri pentru toţi absolvenţii din acest an, dar şi pentru cei din seriile anterioare care nu s-au înscris până acum. Bătălia se va da însă pentru ocuparea locurilor la liceele de prestigiu din fiecare municipiu. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.