Eveniment

Ucidere preventivă a suinelor din satul Zimnicele – comuna Năsturelu

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  (DSVSA) Teleorman, comunică următoarele:

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animala București (IDSA) – Laboratorul National de referința  pentru Pesta Porcina Africană (PPA) a confirmat prezenta virusului acestei boli, în probele prelevate de la cadavre  de porc domestic din 4 exploatații  non-profesionale situate în satul Zimnicele, comuna Nasturelu.

In urma confirmării diagnosticului prin Buletinele de Analiza (BA) emise de IDSA și existentei suspiciunii de PPA în alte exploatații non-profesionale din aceeași localitate ,s-a dispus măsura uciderii preventive a suinelor din satul Zimnicele, comuna Nasturelu incepând cu data de 25.07.2019, în urma unei analize de risc intreprinsa de către specialiștii epidemiologi  ai DSVSA Teleorman.

Ținem sa precizam ca localitatea Zimnicele, din județul Teleorman  se afla la granița de sud a tarii, în Lunca Dunării în proximitatea Fondului de vânătoare Făţana, fond în care evoluează PPA .

Total porci ucisi in judetul Teleorman pana la aceasta data (ucidere preventiva si ucidere la cazuri confirmate de IDSA ) 4935 capete.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul ,combaterea și eradicarea PPA ,precum si stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologica este în desfășurare. DSVSA Teleorman solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități ,având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boala trebuie anunțata imediat medicului veterinar  din localitate, DSVSA Teleorman  sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislație.

Facem precizarea ca Pesta Porcina Africana (PPA)  nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însa impact major la nivel economic și social.

Pe această cale dorim să readucem în atenția crescătorilor/ deținătorilor de porcine din exploataţiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin. Proprietarilor de suine li se recomandă:

  • să nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică ( restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  • nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;
  • asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
  • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Teleorman (telefon 0247319296) precum și a primăriei/ consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

    ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

FUNCŢIONAREA  TÂRGURILOR SĂPTĂMÂNALE DIN LOCALITAŢILE SMÂRDIOASA SI PIATRA, A FOST ANULATĂ !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.