Eveniment

Trei tineri s-au aruncat în apele Dunării pentru a scoate crucea de Bobotează

Monica DUMITRESCU

Deşi vremea nu a fost favorabilă, la Zimnicea, tradiţia de Bobotează a fost respectată şi anul acesta. Trei tineri au sărit în Dunăre, în portul oraşului Zimnicea, pentru a recupera crucea aruncată de preoţi după slujba de Bobotează.

Primarul oraşului a răsplătit fiecare participant cu sume de bani provenite din bugetul local.

“Continuăm tradiţia cu toată responsabilitatea şi cu tot dragul pentru că aceste sărbători trebuie să fie la loc de cinste în inima, mintea şi sufletul fiecărui român. Finalul acestei sărbători a fost la Dunăre unde preoţii au aruncat crucea. Mie mi-a revenit onoarea să îi premiez pe cei mai curajoşi dintre cei mai curajoşi băieţi din oraşul ăsta. Îmi doresc ca la anul să fie mai mulţi tineri care să participe la acest eveniment”, a declarat primarul Petre Pârvu.

După ce preotul paroh al Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Zimnicea a aruncat crucea în apă, cei trei concurenţi s-au întrecut în larg să recupereze simbolul creştin care îi ocroteşte şi îi fereşte de boli tot anul. Câştigătorul competiţiei a fost un tânăr în vârstă de 28 de ani care a reuşit pentru prima dată în viaţă să aducă crucea la mal.

“Apa a fost rece, a fost foarte frig. Am reuşit să prind crucea anul ăsta şi o să o păstrez pentru noroc, familie. Am mai fost acum doi ani, dar nu am prins crucea. Am fost pe locul doi. Acum mi-am luat revanşa”, a povestit Ciobitoare Nicuşor.

În afara recuperării crucii, la Zimnicea sunt respectate şi alte tradiţii de Bobotează. Şi anul acesta, în centrul oraşului s-a desfăşurat ritualul de botezare a cailor, urmat de o paradă a celor mai frumoase cabaline din zona oraşului cu ieşire la Dunăre.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.