Eveniment

Trei poliţişti de la Poliţia Videle, reţinuţi şi cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la infracţiuni de abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au reţinut şi efectuează cercetări penale faţă de trei poliţişti teleormăneni, în cauză fiind implicate şi alte cinci persoane care nu au fost reţinute de procurori. Cei trei poliţişti, contra unor sume de bani, treceau cu vederea neregulile constatate în urma controalelor pe care le efectuau în trafic, întrucât lucrătorii sunt angajaţi ai Poliţiei Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră. Astfel, cei trei poliţişti din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, a rezultat că în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Chiran Cristian-Nicuşor, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră, l-a determinat pe inculpatul Totoi Cristian Constantin şi pe unii inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier să nu constate şi să nu aplice sancţiuni contravenţionale, respectiv amenzi între 14.000 şi 18.000 lei, unor persoane care efectuau servicii de transport persoane şi de marfă fără a respecta prevederile legale în domeniu.
De asemenea, în cursul lunii octombrie 2012, inculpaţii Chiran Cristian-Nicuşor şi Buşega Georgel, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Oraşului Videle – Compartimentul poliţiei rutiere, au pretins şi primit de la un conducător auto suma de 300 lei cu titlu de mită pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională pentru încălcarea normelor Codului rutier.
cercetări penale

Faptele penale pentru care sunt cercetaţi cei trei poliţişti sunt: pentru Chirian Cristian-Nicuşor, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul de inspector principal de poliţie în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră, infracţiunile care s-au reţinut în sarcina acestuia sunt luare de mită şi instigare la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Pentru Buşega Georgel, agent şef principal în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră, s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, iar în sarcina lui Totoi Cristian Constantin, agent şef în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Precizăm că în cauză, se efectuează acte de urmărire penală faţă de alte 5 persoane. Potrivit unui comunicat DNA “inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile”.

Şi IPJ Teleorman cunoaşte că împotriva celor trei poliţişti se fac cercetări şi că s-a dispus măsura reţinerii, iar poziţia IPJ Teleorman cu privire la cei trei ne-a fost comunicată de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Adrian Ilicea, care a precizat că “IPJ Teleorman sprijină, conform competenţelor legale, ancheta procurilor DNA şi se delimitează de orice act ilegal săvârşit de vreun angajat al său”. În ceea ce priveşte măsurile sau sancţiunile ce vor fi luate împotriva poliţiştilotr teleormăneni, acesta a adăugat că “situaţia va fi analizată de conducerea IPJ”, în urma acestei analize poliţiştii urmând a fi sancţionaţi.

Cu privire la acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, l-am contactat şi pe subcomisar de poliţie Ţică Tom, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Teleorman, care nu a putut oferi mai multe amănunte decât cele prezentate anterior. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.