Social

Trei licee din Alexandria vor înfiinţa clasa a IX-a bilingv pentru anul şcolar 2017-2018

Monica DUMITRESCU

După doi ani consecutiv în care niciun liceu din municipiul Alexandria nu a înfiinţat clase cu învăţământ bilingv, anul acesta absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru această formă de învăţământ la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” şi Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”. Pentru a fi admişi la clasele de bilingv, candidaţii trebuie să promoveze mai întâi probele de verificare a competenţelor de limbă modernă.

Potrivit planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018, în liceele din Teleorman vor fi mai puţine locuri în clasa a IX-a, numărul acestora fiind aproximativ egal cu numărul elevilor care urmează clasa a VIII-a în anul şcolar curent. În anii şcolari precedenţi majoritatea liceelor din judeţ au supraestimat numărul de locuri în clasa a IX-a, astfel că multe dintre ele au rămas cu locuri neocupate, fiind în imposibilitatea de a înfiinţa numărul de clase propus. Anul acesta, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman s-a luat decizia ca numărul de locuri aprobate pentru primul an de liceu să nu depăşească cu mult numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a. Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, pentru anul şcolar viitor au fost aprobate aproximativ 2800 de locuri în clasa a IX-a, numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a în acest an şcolar fiind de 2764.

Admiterea la liceu se va face, ca şi până acum, pe baza mediilor obţinute la Evaluarea Naţională şi a celor obţinute pe parcursul celor patru ani de gimnaziu. Ponderea acestora în media de admitere a fost, însă, modificată. Astfel, notele obţinute la clasă vor reprezenta, anul acesta, doar 20%, faţă de 25%, anul trecut. Măsura a fost luată după ce, în repetate rânduri s-a observat o diferenţă majoră între notele obţinute de elevi în anii de şcoală şi cele de la Evaluarea Naţională.

O altă modificare priveşte organizarea repartizării computerizate într-o singură etapă, faţă de două etape în anii precedenţi. Astfel, admiterea la liceu în 2017 se va face în două etape, una computerizată şi una directă, pe locurile rămase libere. Elevii din clasa a VIII-a vor finaliza cursurile pe 9 iunie 2017. Evaluarea Naţională se va desfăşura pe 19 iunie (proba la limba şi literatura română) şi 21 iunie (proba la matematică). Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor vor fi afişate pe 30 iunie.

Absolvenţii de gimnaziu care optează pentru învăţământul vocaţional sau pentru clasele de bilingv vor susţine probele de aptitudini în perioada 24-27 mai. Completarea fişelor de opţiuni pentru repartizarea computerizată în licee se face în intervalul 3-6 iulie, iar repartizarea va avea loc pe 12 iulie. Absolvenţii de gimnaziu care nu participă sau nu sunt repartizaţi în prima etapă a admiterii mai au o şansă la începutul lunii septembrie, când se va face o nouă repartizare, de data aceasta în şedinţă publică, pe locurile rămase libere după prima etapă.

Admiterea la liceu nu reprezintă o problemă pentru niciun elev, indiferent de rezultatele obţinute la evaluarea naţională, aceasta nefiind condiţionată de atingerea unui prag minim de promovabilitate. Mai mult decât atât, în etapa a doua a admiterii, după repartizarea tuturor candidaţilor care au susţinut evaluarea naţională, pe locurile rămase libere, pot fi repartizaţi în clasa a IX-a de liceu şi absolvenţii de gimnaziu care nu au susţinut evaluarea naţională, pe baza mediei generale obţinută în clasele V-VIII.

În anul şcolar precedent doar 60% dintre elevii teleormăneni care au susţinut evaluarea naţională au obţinut cel puţin media 5.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.