Monica DUMITRESCU
Numărul candidaţilor teleormăneni eliminaţi din examen în această sesiune a ajuns la 5. După ce la prima probă scrisă, desfăşurată la începutul acestei săptămâni, doi candidaţi din Roşiorii de Vede au fost surprinşi cu telefoanele mobile şi au fost eliminaţi, alţi trei candidaţi au fost prinşi cu materiale nepermise la a doua probă scrisă, desfăşurată ieri, 2 iulie şi au fost eliminaţi din examen. Este vorba despre doi candidaţi de la centrul de examen din Videle care, în ciuda tuturor avertismentelor, au intrat în sala de examen cu telefoanele mobile şi un candidat de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” Alexandria, absolvent al Liceului Teoretic “Constantin Noica” care a fost surprins cu o copiuţă.
Candidaţii eliminaţi din examen nu vor mai putea susţine Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.
Peste 200 de absenţi la examen în Teleorman
Miercuri, 2 iulie, candidaţii la Bacalaureat au susţinut proba obligatorie a profilului, matematică pentru real şi istorie pentru uman.
În Teleorman s-au înscris pentru susţinerea celei de-a doua probe în total 2990 de candidaţi, 2280 la matematică şi doar 710 la istorie.
Numărul total al absenţilor înregistraţi la această probă a fost de 210 candidaţi. La prima probă numărul absenţilor a fost de 183. Cei mai mulţi absenţi, au fost înregistraţi la centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria, unde pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ susţin Bacalaureatul şi cei de la Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul).
Subiecte mai grele la istorie
Majoritatea candidaţilor care au susţinut examenul la matematică s-au declarat mulţumiţi de subiecte, considerându-le accesibile. Şi profesorii spun că subiectele la matematică au fost uşoare, unui absolvent care s-a pregătit fiindu-i suficientă o oră pentru rezolvarea acestora. Profesorii mai spun că elevii trebuiau însă să fie atenţi la calcule şi să nu se grăbească să le rezolve. Sunt însă şi candidaţi care susţin contrariul şi spun că subiectul al treilea a avut un grad ridicat de dificultate.
Subiectele la istorie se pare însă că i-au luat prin surprindere pe mulţi dintre candidaţi. Aceştia spun că întrebările au cuprins o perioadă prea mare de timp, patru secole, şi că au fost destul de dificile.
Unii dintre candidaţi erau chiar revoltaţi de modul în care se acordă punctajele. Aceştia spun că pentru răspunsurile la întrebările mai uşoare puctajul este foarte mic în comparaţie cu cel acordat pentru răspunsurile la întrebările mai grele.
Un eseu despre rolul spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea şi 13 întrebări din trei fragmente din “O istorie sinceră a poporului român”, “Istoria României” şi “O istorie a românilor”, au fost subiectele la istorie de la bacalaureat, profilul umanist.
Vineri, ultima probă a Bacalaureatului
Candidaţii la Bacalaureat mai au de susţinut o singură probă, cea la alegere dintre disciplinele profilului absolvit, care se va desfăşura vineri 4 iulie. În Teleorman s-au înscris pentru susţinerea acestei probe 2885 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre absolvenţii profilului real au ales să susţină acestă probă la biologie, în timp ce cei mai mulţi dintre absolvenţii de la profilul uman au optat pentru geografie.
Primele rezultate vor fi afişate luni, 7 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale ale primei sesiuni a Bacalaureatului din acest an vor fi afişate, după soluţionarea contestaţiilor, pe 11 iulie.
Pentru a promova Bacalaureatul candidaţii trebuie să obţină minim nota 5 la fiecare dintre probele scrise, însă media generală a notelor la cele trei probe scrise să fie de cel puţin 6. O altă condiţie obligatorie pentru promovarea bacalaureatului este şi prezenţa la cele trei probe orale, indiferent de nivelul de competenţă obţinut de candidat.