Politic

“Trebuie să ieşim din această sferă de ambiguitate şi să clarificăm poziţia prefectului şi a subprefectului” – Carmen Daniela Dan

Monica DUMITRESCU

După câştigarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016, de către Partidul Social Democrat, au început speculaţiile privind schimbarea prefectului Liviu Dumitraşcu, numit în această funcţie de Guvernul Cioloş. Au fost vehiculate destul de multe nume, unele chiar surprinzătoare, însă, oficial nu s-a luat deocamdată nicio decizie.

Întrebată dacă va fi schimbat prefectul Liviu Dumitraşcu şi cine ar fi cel care va fi propus pentru acest post, ministrul Carmen Daniela Dan, prezentă la începutul acestei săptămâni la Alexandria, cu ocazia învestirii în funcţie a subprefectului Nelu Ionel Oprea, nu a dat niciun indiciu.

“Este un răspuns destul de greu de dat în momentul acesta. Ce m-a interesat într-o primă instanţă, a fost să acoperim acele situaţii în care poziţiile de subprefect nu erau ocupate şi este motivul pentru care am considerat că este prioritar să intervenim şi la formul a judeţului Teleorman, în sensul în care să aducem un plus echipei, să numim subprefect. Se va face în continuare o analiză, aşa cum cred eu că este normal să se facă la nivelul tuturor prefecturilor”, a spus Carmen Dan.

Cu privire la intenţia de eliminare a termenului “apolitic” în cazul funcţiilor de prefect şi subprefect, Carmen Dan a declarat: “ Nu este numai această preocupare. Din câte ştiu eu, iniţiativa Ministerului Dezvoltării, acest proiect legislativ se află deja în consultare şi ne asumăm această abordare deoarece eu cred că trebuia de multă vreme lămurit acest aspect şi trebuia să ieşim din această sferă de ambiguitate şi să clarificăm poziţia prefectului şi a subprefectului. Din punctul meu de vedere, este un act firesc pe care trebuie să-l luăm în considerare şi, bineînţeles, toate aceste aspecte vor fi transferate într-un text legal, cu aportul tuturor. De aceea, este şi normal să fie transparent acest act normativ”.

În ce priveşte criteriile după care ar trebui să fie numit un prefect sau un subprefect, Carmen Daniela crede că pe primul plan ar trebui să fie competenţele profesionale.

“Sunt mai multe aspecte care trebuie aşezate printr-o nouă legislaţie, este o provocare pe care ne-am asumat-o şi aşa cum a am anunţat şi în perioada în care promovam programul de guvernarem sunt texte de lege care în mod absolut necesar trebuiesc armonizate. Aşa cum discutam atunci, este nevoie de un cod administrativ care să reunească toate legile ce guvernează sistemul administrativ, şi aici luăm în calcul  şi statutul funcţionarului dar şi statutul prefectului, care poate fi, aşa cum am precizat, şi demnitar. Eu cred că e important, în această abordare ar trebui să fie, criteriul pregătirii profesionale. Eu cred că prefecturile ar trebui conduse de oameni competenţi, oameni care acumulează experienţă şi care înţeleg ce înseamnă sistemul administrativ”, a mai declarat ministrul Carmen Dan, la Alexandria.

One Comment

  1. Nepasator la politica

    Actualul prefect Liviu Dumitrascu a condus judetul neavand subprefectde la inceputul lunii nov. 2016 pana ieri. A organizat alegerile parlamentare,iarna grea a fost prezent cu toate neplacerle ei(ger,ninsoare,etc) dar totul a fost bine.
    Felicitari domnule Dumitrascu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.