Sport

Tranzacţii de vară – A început “era concesiunilor” de locuri!

În fiecare perioadă precompetiţională, la nivelul fotbalului judeţean au existat cazuri de echipe care au concesionat locurile altora, la un nivel superior (ligile 4 sau 5). Acest lucru, permis la nivel judeţean – deşi FRF a stopat fenomenul respectiv de patru ani de zile – duce la înscrierea echipei cesionare a locului la nivel superior, în timp ce echipa cedentă îşi pierde definitiv dreptul asupra locului respectiv. De asemenea, mai trebuie spus că cesionarea se poate face o singură dată, iar regulamentul permite această “tranzacţie” doar la început de campionat. Însă, ce este mai important este faptul că aceste concesiuni se fac gratuit, fără pretenţii financiare din partea echipelor cedente (de câte ori s-a respectat această condiţie?!). În fotbalul judeţean s-au înregistrat multe cazuri spectaculoase de cesionare a locului, iar ultimul exemplu este cel de anul trecut, când Metalul Frăsinet (înscrisă în Liga a 4-a), a cesionat locul echipei din Orbeasca şi, ulterior, s-a înscris în Liga a 6-a.

Nici vara acestui an se pare să fie una fără cesiuni; prima tranzacţie care s-a realizat este cea dintre Unirea Brânceni şi CS Vârtoape, în urma căreia echipa din Brânceni va juca la Liga a 4-a, iar Vârtoape va evolua la Liga a 5-a, iar o alta este aproape de realizare, cea dintre Inter Gălăteni (nou-înfiinţată), care va cesiona locul de la AS Gălăteni, la nivelul Ligii a 5-a.

De asemenea, în ultima vreme au apărut mai multe informaţii referitoare la intenţia unor echipe de a cesiona un loc de la nivelul Ligii a 4-a, însă rămâne de văzut dacă se vor găsi aceste locuri “libere” în ofertă, şi mai ales care ar fi echipa dispusă să renunţe, gratis, la poziţia în primul eşalon fotbalistic judeţean.

 

Iată cum arată art. 4 din Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice la nivel judeţean:

Articolul 4 – Cesiunea dreptului de participare în competiţii

4.1. Asociaţiile/cluburile pot cesiona dreptul de participare altor echipe, numai cu titlu gratuit, fără a face obiectul unei tranzacţii financiare.

4.2. Cedarea / cesionarea dreptului de participare în competiţii se face o singură dată şi numai la începutul anului competiţional. După întocmirea formalităţilor de cedare/cesionare, echipa cedentă îşi pierde dreptul definitiv asupra locului, conform prevederilor regulamentare.

4.3. La data cedării /cesionării, asociaţiile/cluburile nu trebuie să înregistreze datorii la AJF şi/sau bugetul de stat. Dacă nu sunt datorii la bugetul de stat, se va proceda la o declaraţie în nume propriu, prevăzută în contractul de cesiune.

4.4. Competenţa privind aprobarea/respingerea cesiunii dreptului de participare în competiţii apartine Comitetului Executiv al AJF, atunci când asociaţiile/cluburile sunt afiliate la acelaşi AJF.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.