În data de 27.07.2015, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social Teleorman în cadrul căreia s-a analizat situaţia transportului feroviar de călători la nivelul județului Teleorman, ca urmare a solicitărilor venite din partea mai multor cetățeni ai județului.
În vederea găsirii unor soluții la această problemă, Instituția Prefectului județului Teleorman a făcut demersuri la factorii implicați, respectiv Ministerul Transporturilor, SC Regiotrans SRL Brașov, Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Craiova și Sucursala Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Craiova.
În urma acestor demersuri a rezultat că transportul feroviar de călători pe liniile secundare de la nivelul județului, respectiv Alexandria – Zimnicea și retur, Roșiorii de Vede – Turnu Măgurele și retur și Roșiorii de Vede – Balaci – Costești (AG) și retur a fost suspendat din cauză că activitatea nu este rentabilă din punct de vedere economic, dat fiind numărul mic de călători, în aceste condiții operatorii de transport nefiind interesați.
În cadrul Şedinţei de Dialog Social s-a adus în discuţie posibilitatea de reluare a transportului de călători pe ruta Alexandria-Zimnicea şi retur, pe de o parte, iar pe de altă parte, s-a analizat situaţia luând în calcul solicitarea liderului de sindicat CFR Călători, transmisă prin intermediul Primăriei Roşiorii de Vede, de a fi rezolvată problema deficitului de personal din staţiile Alexandria, Roşiorii de Vede şi Vârtoapele.
În ceea ce priveşte situaţia transportului feroviar de călători la nivelul judeţului, Prefectura Teleorman a făcut demersuri pentru reluarea circulației trenurilor de călători către Ministerul Transporturilor, SC Regiotrans SRL Brașov, Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Craiova și Sucursala Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Craiova.
În perioada în care CFR Călători a realizat servicii de transport feroviar de călători pe secția de circulație Alexandria – Zimnicea s-au înregistrat solicitări foarte reduse din partea călătorilor și implicit pierderi financiare lunare substanțiale, fiind acoperite cheltuielile de operare într-un procent de 53% .
Pe lângă secţia Roşiori –Alexandria şi retur, având în vedere informarea CNCF „CFR” SA, că până pe 17 iulie, va prelua 29 de secţii de circulaţie de la gestionarul de infrastructură neinteroperabilă SC RCCF Trans, printre care se află şi 3 secţii de pe raza judeţului Teleorman, CFR Călători a răspuns pozitiv fiind de acord să preia şi aceste secţii, cu majorarea aferentă a pachetului minim de servicii pe anul 2015 şi cu compensaţia necesară.
Pentru judeţul Teleorman sunt în discuţie 3 secţii de circulaţie, respectiv Alexandria – Zimnicea, Roşiori Nord – Turnu Măgurele şi Roşiori Nord – Costeşti.
De asemenea, în urma unei analize întreprinse, s-a constatat că diferenţa între costul biletelor CFR subvenţionate şi costul pe abonament pentru transport rutier este minimă. O alternativă ar fi deplasarea navetiştilor cu mijloace rutiere de transport în comun, pe aceste rute fiind un număr suficient de operatori privaţi.
În ceea ce priveşte deficitul de personal la nivelul staţiilor Alexandria şi Roşiori, Ministerul Transporturilor a adus la cunoştinţa Instituţiei Prefectului faptul că STFC Craiova a dispus ca două casiere să fie detaşate, lunar, în cele două puncte care vor deservi Roşiori Nord, Olteni-Vârtoapele, Alexandria şi Roşiori Est. (C.P.)