Economie

Toți vânzătorii de jucării controlați de Protecția Consumatorului, găsiți în neregulă

În perioada 09 – 20.05.2016, CJPC Teleorman a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor.

Numărul operatorilor economici verificaţi  a fost de 19, atât din mediul urban (Alexandria Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea și Videle), cât şi din mediul rural (localităţile Mereni și Putineiu ) și la tot atâția operatori au fost depistate și nereguli. Valoarea totală a produselor verificate a fost de 76.548 lei, din care au fost depistate cu abateri produse în valoare totală de 30.908 lei.

Potrivit comisarului șef adjunct al CJPC Teleorman, Florica Ivancu, s-au aplicat 23 sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi contravenţionale în valoare de 57.000 lei şi 6 avertismente și s-au dispus 19 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru jucării în valoare totală de 30.908 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Principalele aspecte constatate au fost lipsa avertismentelor generale de siguranță (lipsa avertismentelor generale (de vârstă), a avertismentelor specifice și a indicațiilor privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum și a instrucțiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  română a tuturor celor menționate sau a lipsei avertismentelor special, precum și abateri privind inscripționarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului și/sau a importatorului, precum și a adresei la care acestia pot fi contactați.

15 operatori economici dintre cei verificați (78,94%) comercializau: jucării – set animale junglă, maşinuţe, jucării tip arlechin, pistoale cu apă, jucării pluş, poney, păpuși SOFIA THE FIRST, roboți TUTELARY, LITTLE PONNY și BEN, joc constructiv TANGRAM, personaje TINKER BELL, SPIDERMAN, set mașinuțe AQTIOM, import China, care nu aveau imprimate la loc vizibil, lizibil şi durabil pe jucărie sau pe ambalajul acestora denumirea şi adresa producătorului, precum şi adresa reprezentantului autorizat din România.

La diverse jucării (jucăria YO YO, set golf cu 7 piese, pistol cu discuri, mască pentru înnot, disc de aruncat, maşinuţe), nu era inscripţionat pe eticheta ambajului denumirea producătorului din China.

Totodată, 8 operatori economici dintre cei verificați (42,1%) comercializau prințese TINKER BELL, cățeluși PUPPY, set bucătărie, jucării pentru nisip, tăblițe magnetice, import China sau Turcia, care nu aveau pe ambalaj avertismentele generale şi avertismentele specifice privind precauţii de utilizare traduse în limba română. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.