Politic

Toți cei cinci deputați de Teleorman au votat favorabil proiectul de lege care reglementează implementarea reţelelor 5G

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, proiectul de lege care reglementează implementarea reţelelor 5G, în favoarea inițiativei legislative votând favorabil toți cei cinci deputați de Teleorman. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, cu 277 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 23 abţineri, în forma iniţiată de către Guvern, și va merge la Senat, cameră decizională în acest caz.

Actul normativ pentru care au votat favorabil social-democrații Florin Piper Savu și Paul Stancu și liberalii Costel Barbu, Calotă Ică Florică și Maria Stoian, prevede adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

Mai exact, proiectul de lege prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz obținut de la CSAT.

În acest sens, proiectul de act normativ mai prevede și că fiecare producător de echipamente și programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obținerea acestei autorizări, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuții în domeniul Comunicațiilor.

În situația în care vor fi identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securității naționale și apărării ţării ca urmare a analizei realizate, avizul CSAT va fi unul negativ. De asemenea, în cazul în care, ulterior acordării autorizării, sunt identificate riscuri, amenințări şi vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării ţării, autorizarea obţinută va fi retrasă prin decizia premierului, la propunerea CSAT.

Proiectul de lege în forma transmisă de Guvern și, totodată, în forma adoptată de Camera Deputaților poate fi consultat în integralitate la adresa de internet: http://www.cdep.ro/proiecte/2021/100/60/1/pl186.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.