Social

Tot mai puţini – populaţia judeţului în continuă scădere

Sporul natural negativ, dar şi migraţia populaţiei în alte state au adus în ultimii ani o scădere constantă a numărului de persoane care locuiesc în judeţul Teleorman. Trendul este similar cu cel înregistrat la nivel naţional, numărul de locuitori ai României scăzând de la un an la altul.

Ultimul recensământ al persoanelor, care a avut loc în octombrie 2011, a scos la iveală faptul că numărulteleormănenilor era de puţin peste 380.000 de persoane şi, din păcate, cifrele statistice din ultimul timp indică faptul că trendul rămâne unul negativ, astfel ca populaţia judeţului este într-o continuă scădere de la un an la altul. Cea mai pregnantă cauză esteînregistrarea unui spor natural negativ, tendinţăcare se manifestă de mai mulţi ani.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman, Gelu Mortasipu, în ultimii cinci ani, la nivelul judeţului se înregistrează doar un spor natural negativ, anual numărul deceselor fiind de două ori mai mare decât al naşterilor. Din nefericire, şi numărul căsătoriilor este în scădere de la an la an. Îmbucurător ar fi că, în ultimii cinci ani, deşi s-au înregistrat mai multe decese decât naşteri, numărul decedaţilor a fost în scădere, de la 7.130 decese înregistrate în 2009, la 6.374 decese înregistrate în 2013. Şi numărul divorţurilor a scăzut din 2009 până în 2013, de la 34 la 26 de divorţuri pronunţate de instanţă la nivelul anului trecut.

 

Natalitate, mortalitate şi spor natural

În 2013, în Teleorman, s-a înregistrat naşterea a 2.811 de copii, cu 170 mai puţini decât în 2012 şi cu 530 mai puţini decât în urmă cu cinci ani, respectiv în 2009. Numărul persoanelor ale căror decese au fost înregistrate anul trecut a fost de 6.370, cu 523 mai puţine ca în 2012 şi cu 756 mai puţine ca în 2009. În ciuda faptului că de la an la an numărul deceselor a scăzut, sporul natural a rămas negativ, asta pentru că şi naşterile au scăzut. Astfel, în 2013 s-a înregistrat un spor natural negativ de – 3.563 de persoane (decedaţii având unexcedent faţă de născuţii-vii), la fel şi în 2012 (- 3.916 persoane), în 2011 a fost de – 4.015 acesta an fiind anul cu cel mai mare spor negativ din ultimii cinci ani, iar în 2009, sporul natural a fost, de asemenea, negativ, de – 3.789 de persoane.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub un an, este de asemenea îngrijorător, lunar, în fiecare an, fiind înregistrate câte 2-3 decese la copiii sub un an. Asfel, anul trecut s-au înregistrat 26 de decese ale copiilor sub 1 an, tot 26 au fost şi în anul precedent, cele mai multe decese înregistrate la copiii sub un an fiind în 2010, 42 de prunci pierzându-şi viaţa înainte de prima aniversare. Îmbucurător este faptul că numărul acestor decese a fost în scădere în cei cinci ani la care facem referire.

 

Nupţialitate şi divorţialitate

La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în 2013, potrivit DJS Teleorman, 1.270, cu 654 mai puţine decât în 2009, când 1.924 de teleormăneni au spus “DA” în faţa ofiţerului de stare civilă. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive afost de 496 de divorţuri, cu 32 mai multe decât cu un an înainte şi cu 59 mai puţine ca în 2009.

Evoluţia populaţiei în Teleorman, după cum se oservă este ăn continuă scădere, asta pentru că sporul anual este negativ de la an la an. “Scade populatia pe componenta naturala, pentru ca rata mortalitatii generale este in fiecare mai mare in raport cu rata natalitatii, adica cu nascutii vii si acest fenomen este generalizat la nivel national.”, a mai aratat Gelu Mortasipu.

O alta cauză a scăderii populaţiei este plecarea românilor în străinătate, care continuă să fie un fenomen la nivel naţional. Chiar dacă direcţiile judeţene de statistică nu au o evidenţă clară a migraţiei externe, posturile de poliţie completează periodic buletine statistice de plecări din judeţe. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.