Social

Tot mai mulţi teleormăneni au nevoie de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice

Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman a emis anul trecut 2.564 de decizii de acordare a diferitelor dispozitive medicale solicitate de teleormăneni, cele mai multe în ultimii ani, pentru acestea fiind cheltuită suma de 1.992.507 lei.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman, numărul cererilor pentru procurarea de dispozitive medicale a crescut de la an la an, chiar dacă, faţă de 2012, solicitările nu sunt spectaculoase. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Teleorman, Mihaela Popa, în 2010 au fost acordate 1.989 decizii pentru procurarea de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice, în valoare de 1.213.000 lei, iar în anul 2011 numărul deciziilor a crescut la 2.373, pentru care s-au cheltuit 1.458.000 lei. De asemenea, interlocutoarea noastră ne-a declarat că cele mai solicitate au fost colostomicele, condoamele urinare, protezele auditive, lentilele intraoculare şi ortezele, urmate de aparatele de administrate continua cu oxigen, însă solicitări au fost şi pentru baston, cadru de mers, cârja, fotoliul rulant, proteză parţială sau totală pentru membru superior sau inferior, ghete ortopedice.

Potrivit legislaţiei în vigoare, asiguraţii au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice, pentru corectarea văzului, auzului, protezarea membrelor, precum şi la alte materiale de specialitate, cu sau fără contribuţie personală. Dispozitivele medicale se acordă la recomandarea medicului de specialitate şi cu aprobarea Casei de Asigurări de Sănătate. Trebuie precizat, însă, că diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de referinţă suportat de către casele judeţene de sănătate trebuie achitată de către asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.

Pentru procurarea de dispozitive medicale, asiguratul trebuie să se deplaseze sau să împuternicească o persoană care să îl reprezinte, la sediul C.A.S. Teleorman cu următoarele documente: recomandare medicală eliberată un medic specialist, aflat în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, aceasta având o valabilitate de 30 de zile de la data emiterii; dovadă de asigurat – cupon de pensie din luna respectivă; copie după buletinul de identitate; declaraţie pe propria răspundere că deficienţa nu a survenit ca urmare a unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În ceea ce priveşte declaraţia pe propria răspundere, aceasta se completează la sediul instituţiei. La care se mai adaugă şi o cerere în care trebuie să se precizeze dispozitivului solicitat, aceasta se completează de asemenea la sediul instituţiei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.