Monica DUMITRESCU
Doar două unităţi de învăţământ gimnazial din Teleorman, ambele din mediul rural, cu foarte puţini elevi, se pot lăuda cu un procent de promovabilitate de 100% la Evaluarea Naţională 2016. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Lisa şi Şcoala Gimnazială Beuca, unde toţi cei 7, respectiv 3 absolvenţi, care au susţinut Evaluarea Naţională anul acesta au reuşit să obţină medii peste cinci. Rezultate bune cu promovabilitate de peste 90% în mediul rural au mai obţinut şi Şcoala Gimnazială “Ion Preotu” din Troianu (93,33%), Şcoala Gimnazială Segarcea Vale (92,31%) şi Şcoala Gimnazială Drăgăneşti de Vede (90%).
Pe locul I în ierarhia şcolilor gimnaziale din mediul urban se află Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede, al treilea în ierarhia judeţeană, cu un procent de promovabilitate de 96,67%. Următoarea clasată, cu un procent de promovabilitate de 93,20%, este Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria, iar pe locul al treilea, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”, tot din Alexandria, cu un procent al mediilor peste cinci de 92,31%. În mediul urban, procente peste 90% au mai obţinut Şcoala Gimnazială “Miron Radu Paraschivescu” şi Şcoala Gimnazială nr. 2, ambele din Zimnicea.
Şcoala Gimnazială nr. 5 din Alexandria, cu un procent de 83,08% (locul 15 în ierarhia judeţeană), ocupă locul al treilea la nivelul municipiului Alexandria, următoarea clasată fiind Şcoala Gimnazială “Alexandru Colfescu”, cu un procent de 71,79% (locul 28 în ierarhia judeţeană). Rezultate mai slabe la Alexandria au obţinut Şcoala Gimnazială nr. 7 (61,02% – locul 44 în ierarhia judeţeană) şi Şcoala Gimnazială nr. 6 (41,18% – locul 78 în ierarhia judeţeană).
La Roşiorii de Vede, Colegiul Naţional “Anastasescu” este urmat de Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, cu un procent de promovabilitate de 84,62% (locul 13 în ierarhia judeţeană) şi de Şcoala Gimnazială “Zaharia Stancu”, care cu un procent de promovabilitate de 81,82% ocupă locul 16 în ierarhia judeţeană.
Cele mai slabe rezultate în Roşiorii de Vede au fost obţinute de Şcoala Gimnazială “Dan Berindei”, unde doar 41,38% din numărul absolvenţilor au obţinut cel puţin 5 la evaluarea naţională.
La Turnu Măgurele cele mai bune rezultate au fost obţinute de Liceul Teoretic “Marin Preda” (89,66% – locul 11 în ierarhia judeţeană), iar cele mai slabe de Şcoala Gimnazială nr. 2 (60% – locul 45 în ierarhia judeţeană).
Datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman arată că dintr-un total de 123 de unităţi de învăţământ gimnazial, doar 61 au obţinut anul acesta un procent de promovabilitate de cel puţin 50%.
O şcoală din Teleorman a înregistrat promovabilitate 0%, aceasta având însă un singur absolvent. Este vorba de Şcoala Gimnazială Ciuperceni. Rezultate foarte slabe, sub 20%, au obţinut şi şcolile: nr. 1 Olteni, Năsturelu, Beciu, Bujoreni, Răzmireşti, nr. 2 Prundu, Plopii Slăviteşti, Puranii de Sus.
Astfel, la nivel judeţean procentul de promovabilitate la Evaluarea Naţională a fost anul acesta de doar 60%, rezultate mai proaste înregistrându-se doar în judeţul Giurgiu. Media naţională a fost de 75%, iar cele mai bune rezultate au înregistrat judeţele: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), Municipiul Bucureşti (87,2%), Prahova (85,9%) şi Galaţi (81,9%).