Eveniment

Toamna se numără… beţivii

Toamna este anotimpul culesului, anotimpul strânsului roadelor de pe câmp, al începutului de an şcolar şi numărării bobocilor, dar, din păcate, odată cu venirea toamnei apar şi numeroasele cazuri de violenţe şi agresiuni asupra persoanei, de omoruri şi intoxicaţii alcoolice, fiind şi anotimpul în care se numără beţivii. Ţuica, la mare căutare în această perioadă, mai ales la culesul viilor şi al porumbului, face numeroase victime, atât în cazul celor care o consumă peste măsură, dar şi victime colaterale, fiind principalul vinovat de numărul în creştere al agresiunilor fizice.

Aşa se face că, din cele 426 de apeluri efectuate de teleormăneni la Ambulanţă în week-end-ul care tocmai a trecut, pe lângă solicitările pentru afecţiunile cronice cardiovasculare, neurologice sau crizele de diabet, în creştere au fost agresiunile fizice, căderile de la înălţime şi accidentele casnice, dar şi numărul tentativelor de suicid şi al intoxicaţiilor cu alcool.

Potrivit Servciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman, la spital, victime colaterale consumului de alcool au ajuns 20 de persoane cu diferite traumatisme fizice cauzate de bătăile primite, 14 persoane au încercat să se sinucidă, iar 11 teleormăneni au ajuns aproape în comă alcoolică din cauza consumului excesiv de alcool.

Şi ăsta este doar începutul, spun cei care se confruntă cu astfel de cazuri, toamna fiind abia la început. Autorităţile, poliţişti, ambulanţieri, criminalişti, dar şi medici deopotrivă, spun că este abia începutul bătăilor de cap, deoarece deocamdadă nu a ieşit vinul nou. Odată cu apariţia tulburelului, evenimentele se înmulţesc.

Fenomenul ţine cam trei luni, până după sărbătorile de iarnă, când şi producţia de vin ajunge aproape de fundul butoiului. Cele mai multe astfel de evenimente se petrec de regulă în mediul rural, acolo unde producţia este la ea acasă, după ce sătenii se cinstesc peste măsura cu tulburelul proaspăt ieşit. Este aproape imposibil ca un ţăran să nu aibă în curte măcar un butuc de vie. După ce beau peste măsură vinul tulbure, cetăţenii se iau la ceartă din diverse motive, după care se iau la bătaie sau, mai grav, se folosesc de unelte agricole sau de arme albe, situaţie în care lucrurile se agravează, ajungându-se chiar la omor, un astfel de caz întâmplându-se deja la Vârtoape, unde un bărbat cherchelit bine şi-a bătut nevasta până a lăsat-o fără suflare.

Nu numai poliţiştii se confruntă cu acest fenomen, ci şi medicii, urgenţele devenind pline în urma agresiunilor stropite cu tulburel, după care aceştia, în mare parte, ajuns la spitalele de psihiatrie pentru dezalcoolizare. Mai grav este că, de multe ori, în încercarea lor de a-i trata pe turmentaţi, ajung chiar ei victime. Majoritatea pacienţilor care ajung la spital în această perioadă sunt bărbaţi, iar alcoolemia în sânge atinge cote la limita comelor alcoolice. Cum producţia de tulburel de anul acesta se arată a fi  una foarte bună, atât poliţiştii, cât şi medicii au serioase motive de îngrijorare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.